MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Çocuk Sağlığı 4-1 (PEDI401)

Ders Oturumu 56

"Kalp yetersizliği"

Prof. Dr. Mehmet Burhan Oflaz (1 ders saati)

Ders özeti

Kalp Yetersizliği (KY) kalbin vücudun metabolik ihtiyaçlarını karşılamak üzere pompa vazifesini yapamaması, Sistemik ve Pulmoner Venöz dönüşü yeterince sağlayamaması, Veya her iki durumun birlikte olduğu klinik bir sendromdur. KY çocuklarda çabuk yorulma, beslenme güçlüğü, terleme, büyüme geriliği, hızlı soluk alıp verme gibi semptomlarla prezente olur. Fizik muayenede taşikardi, gallop ritim, zayıf nabız, takipne, akciğerde ral, ronkus ve wheezing duyulabilir (konjestif bulgular), hepatomegali, periferik ödem, jugular venöz dolgunluk olabilir. Klinik olarak tanı konulan olgular istirahate alınarak oksijen desteği sağlanır, monitörize edilir, aldığı çıkardığı takibi, uygun kalori desteği, altta yatan nedenin hızlı araştırılması, medikal tedavi olarakta ön yük azaltıcılar (Diüretikler), artyük azaltıcılar (damar genişleticiler) ve pozitif inotrop etkili ilaçlar kullanılır. Gereken olgularda ventilatör desteği, ECMO ve Ventriküler destek cihazları kullanılabilir. Altta yatan neden cerrahi ile düzeltilebiliyorsa cerrahi işlem yapılır. Altta yatan neden tedavi edilemeyen bir durum ise malesef zamanla kalp performansı düşmekte ve kalp nakli adayı olmaktadırlar.
Öğrenme hedefi: Kalp yetersizliğinin semptom ve klinik bulgularını tanıyabilmeli ve ilk acil tedavisini yapabilmesi hedeflenmektedir.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Anemi Derin anemilerde kalp yetersizliği bulguları agreve olmaktadır. Bu nedenle bu tür hastalarda anemi düzeltilmelidir.
Büyüme-gelişme geriliği Sınıf 3 ve sonraki evre kalp yetersizliklerinde büyüme etkilenmektedir. Çünkü vücudun metablik ihtiyaçları artmakta ve daha fazla kalori gerekmektedir, ayrıca kalp yetersizliğine bağlı olarak doku düzeyine ulaşan ve ayrılan metabolik ürünlerde problem olacağı için büyüme etkilenmektedir.
Kalpte üfürüm Altta yatan etyolojiye bağlı üfürüm duyulur ve ayrıca gallop ritmi duyulabilir.
Ödem Kalp yetersizliğinde periferde ve göz kapaklarında ödem görülebilir.
Çarpıntı Kalp yetersizliğininde taşikardi olmakta bu da çarpıntı hissi verebilir. Ayrıca kalp yetersizliğini ortaya çıkaran taşiaritmilerd de (SVT, VT) çarpıntı oluşturabilir.
Doğuştan yapısal anomaliler Konjenital kalp hastalıklarına bağlı (sol->sağ şantlı) kalp yetersizliği görülebilir.
Emme güçlüğü Özellikle süt çocuklarında kalp yetersizliğinde emme güçlüğü görülebilir.
Göğüs ağrısı Altta yatan etyolojiye göre (Miyokardit, Kawasaki, Taşiaritmiler vb) kalp yetersizliğinde göğüs ağrısı görülebilir.
Halsizlik Kalp yetersizliği olgularında halsizlik görülmektedir.
Hepatomegali Özellikle sağ kalp yetersizliklerinde hepatomegali görülebilir. Ancak başka nedenli hepatomegali olabileceği de akılda tutulmalıdır. Ayrıca her sağ kalp yetersizliğinde hepatomegali olmayabilir.
Hışıltılı solunum ("wheezing") Sol kalp yetersizliğinde akciğerde göllenmeye bağlı konjestif semptomlar görülmektedir.
Hipertansiyon Akut hipertansiyonda kalp yetersizliği görülebilir.
Hipotansiyon Kalp yetersizliği ilerleyince şoka bağlı hipotansiyon görülebilir.
Siyanoz Kalp yetersizliği yapan siyanotik konjenital kalp hastalıklarına bağlı siyanoz görülebilir.
Ateş Ateş durumunda kalp yetersizliği durumu kötüleşebilir, ateş kontrol altına alındıktan sonra ateş yapan neden (enfeksiyon, enflamasyon) tedavi edilmelidir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü