MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Patoloji 3-1 (PATO301)

Ders Oturumu 100

"Kan akımı bozuklukları 1: Ödem-Hiperemi ve Konjesyon"

Prof. Dr. Hacı Hasan Esen (100 ders saati)

Ders özeti

Hücre ve dokuların sağlıklı olmaları;Düzenli kan akımı ve Normal bir sıvı ortamına bağlıdır.Normal Homeostaz; Damar duvar bütünlüğü, Damar içi basınç ve Damar içi osmolarite ye bağlıdır. Hemodinamik bozukluklar sonucu; ÖDEM, HİPEREMİ ve KONJESYON, KANAMA, TROMBOZ (Hemostaz), EMBOLİ, İNFARKTÜS, ŞOK meydana gelir. İnterstisyel alanda sıvı artışına ÖDEM denir. Ödem lokalize yada diffuz olabilir. Sıvının damar yatağı ve interstisyel doku arasındaki hareketini yöneten 2 ana unsur vardır; Damar içi hidrostatik basınç (itici güç) vePlazmanın kolloidal osmotik basıncı (çekici güç). Dengenin hidrostatik basınç lehine bozulması ödeme sebep olur. Ödem vücutta her organda görülebilmesine karşın en fazla Deri, Beyin ve Akciğerlerde görülür. Ödem önemsiz yada hayati riske neden olabilecek kadar önemli olabilir. Altta yatan hastalığın göstergesidir. Fazla ödem yara iyileşmesini engeller. Enfeksiyonlara zemin hazırlar. Akciğerlerin havalanmasını bozarak ölüme neden olabilir ve Alveol boşluklarında enfeksiyonu zemin hazırlar. Beyin ödemi ciddidir ve hayati risk vardır. Beyin fıtıklaşmaları gelişebilir. Hiperemi-Konjesyon: Her iki terimde dokudaki lokal kan akımı artışını ifade eder fakat etyolojik ve morfolojik görünümlerinde farklılıklar vardır. Hiperemi: Egzersiz sırasında iskelet kasında, İltihapta arteriol genişlemesi sonucu görülür, Olay arterioller ile ilişkilidir, Aktif bir olaydır, Gelen kan miktarı artmıştır, Biriken kan oksijenlenmiştir, Doku kızarıktır (kırmızıdır). Konjesyon: Venöz kanın dokudan uzaklaşmasında yetersizlik vardır. Olay venüller ile ilişkilidir. Pasif bir olaydır. Biriken kanın Oksijen kapasitesi azdır. Doku mavimsi kırmızıdır (siyanoz). Hiperemik ya da konjesyonlu dokuların kesit yüzeyi , kanamalı ve ıslaktır.
Öğrenme hedefi: Bu derste kan akımı bozuklukları sonucu ortaya çıkan Ödem-Hiperemi ve Konjesyonun tanımı nedenleri ve bunların patolojik özelliklerinin bilinmesi amaçlanmıştır

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Abdominal distansiyon Batın içi sıvı birikimleri abdominal distansiyona neden olabilir
Başağrısı sanral sinir sisteminde oluşan ödem Başağrısı yapabilir
Baş dönmesi sanral sinir sisteminde oluşan ödem Başdönmesi yapabilir
Bilinç değişiklikleri sanral sinir sisteminde oluşan ödem Bilinç değişiklikleri yapabilir
Dispne Akciğer ödemi Dispne yapar
Eklem ağrısı/şişliği Eklem bölgesi ödemi Eklem ağrısı/şişliği yapar
Eklemlerde hareket kısıtlılığı Eklem bölgesi ödemi Eklemlerde hareket kısıtlılığı yapar
Hışıltılı solunum ("wheezing") Akciğer ödemi Hışıltılı solunum ("wheezing") yapar
Ödem Hemodinamik bozukluklar sonucu vücudun hemen her yerinde ödem görülebilir
Öksürük Akciğer ödemi Hışıltılı öksürük yapar
Ses kısıklığı larenks ödemi ses kısıklığı yapar

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü