MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Farmakoloji 3-6 (FRMA306)

Ders Oturumu 27

"Kilo vermek amacıyla kullanılan ilaçlar 2"

Prof. Dr. Kısmet Esra Nurullahoğlu Atalık (1 ders saati)

Ders özeti

nan
Öğrenme hedefi: ÖĞRENİM HEDEFİ: Obezitenin ilaçla tedavisindeki hedefleri, antiobezite ilaçları, ilaçların farmakodinamik ve farmakokinetik özelliklerini, endikasyonlarını, yan etkilerini, kontrendikasyonlarını ve diğer ilaçlarla etkileşimlerini bilir.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Abdominal distansiyon Obezitenin ilaçla tedavisindeki hedefler; hem kilo kaybını, hem de bunun devamını sağlamak, birlikte bulunan diğer hastalıkların da hem riskini azaltmak hem de tedavisini sağlamak, uzun süreli, belki hayat boyunca sürebilecek bir program hazırlamak, başlangıç kiloya göre %5-10 azalma sağlamaktır. İlaç tedavisinin ilk ayında; kilo kaybının 2 kg’ ı geçmesi, 3-6. aylarda bazal kilonun % 5’ini vermek ve bu seviyede kalabilmek etkili bir tedavi olarak nitelendirilebilir. Günümüzde pekçok ilacın varlığına rağmen, güvenle kullanılabilecek uzun dönem etkinlik ve güvenlik araştırmaları yapılmış olan ilaç sayısı çok azdır.
İlaçların istenmeyen etkileri/ilaç etkileşimleri Orlistat, yağlı dışkı, fekal inkontinans, karın ağrısı, şişkinlik, diş ve dişeti rahatsızlıkları, yorgunluk yapabilir. Levotiroksin ile kullanımında iki ilaç arasında 4 saatlik ara olmalı, diğer ilaçların da emiliminde değişiklik yapacağı için birlikte kullanımlarında dikkat edilmelidir (varfarin, antiepileptikler, levotiroksin, siklosporin vb). Yağ emilimi baskılandığından yağda eriyen vitaminlerin emiliminde azalma görülebilir. Eğer bir multivitamin desteği önerilmişse, orlistat alındıktan en az iki saat sonra veya yatmadan önce kullanılmalıdır. Lorcaserinin en sık görülen yan etkileri baş ağrısı, üst solunum yolu infeksiyonları, bulantı, yorgunluk hissi ve diyaredir. Lorcaserin, 5-HT reseptörlerini aktive eden veya 5-HT düzeyini yükselten ilaçlarla, (5-HT geri alım inhibitörleri, trisiklik antidepresanlar, selektif 5-HT-NA geri alım inhibitörleri, bupropion ve MAO inhibitörleri ve migren ilaçları) kullanılmamalıdır. Fentermin-Topiramat kombinasyonu duygudurum değişikliklerine, uyku bozukluklarına, metabolik asidoza, böbrek taşına, azalmış terleme ve ateşe neden olabilir. Ayrıca ilacın aniden kesilmesi daha önce nöbet geçirmemiş hastada bile sara nöbeti geçirmesine neden olabilir. Sık görülen yan etkileri ise; eller, kollar, ayaklar ve yüzde uyuşma veya karıncalanma, baş dönmesi, tat kaybı, uykusuzluk, kabızlık ve ağız kuruluğudur. Liraglutid bulantı, kusma, ishal veya kabızlık, tat almada değişiklik, alerjik reaksiyonlar, uyuma güçlüğü, sersemlik, pankreatit yapabilir.Bupropion/naltrekson kombinasyonun en sık görülen yan etkiler bulantı, baş ağrısı ve konstipasyondur. Diğer yan etkiler ise uykusuzluk, kusma, baş dönmesi ve ağız kuruluğudur.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü