Tıbbi Biyokimya 1-2 (BYKM102)

"Hemoglobin ve miyoglobinin yapısı"

Prof. Dr. Sevil Kurban (2 ders saati)

hemoglabin ikisi idantik dört monomerden oluşmuş akciğerlerden dokulara oksijen taşıma fonksiyonu olan bir proteindir. Miyoglobin hemoglobinden aldığı oksijeni dokulara taşır. Tek monomerden oluşmuş bir proteindir. Bu derste hemoglobinin ve miyoglobinin yapısı ve akciğerlerde oksijen bağlayıp dokuda bırakabilmesinin ve fetal eritrositlerin erişkin eritrositlerinden oksijeni alıp fötal dokuya taşımasının mekanızması tartışılacaktır. hemoglobinin oksijen taşımasını etkileyen faktörler konuşulacaktır.
Öğrenme hedefi: Hemoglobin ve miyoglobinin yapısı ve oksijeni taşıma fonksiyonlarının biyokimyasal temelinin öğrenilmesi

Doğuştan yapısal anomaliler orak hücreli anemi ve talasemiler hb yapısındaki genetik bozukluğa bağlı gelişen hb oksijen taşımasını etkileyen anomalilerdir.
Splenomegali Hemoglobinin genetik yapısal anomalilerinde splenomegali görülebilir.
Siyanoz Hemoglobinin oksijen bağlamasını etkileyen faktörler siyanoza sebep olur.