MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Radyoloji 3-3 (RDYO303)

Ders Oturumu 3

"Solunum Sistemi Hastalıklarında Algoritma ve Olgu Örnekleri"

Doç. Dr. Necdet Poyraz (1 ders saati)

Ders özeti

Normal toraks radyolojik anatominin bilinmesi ve patoloji süreçlerde ortaya çıkan değişikliklerin görüntüye nasıl yansıdığının anlaşılması gerekir. Örneğin akciğer grafisinde hava siyah görülürken, havalanması kaybolmuş bir pnömonik konsolidasyon beyaz görülür. Bu basitçe X ışını geçirgenliğiyle açıklanır. Aynı mantıkla, X ışını geçirgenliği artmış pnömotoraks alanı, grafide normal akciğere göre daha siyah görülecektir. Her görüntüleme yönteminin görüntü oluşumunda farklı fizik prensipler geçerlidir.
Öğrenme hedefi: 1. Öğrenim hedefi: Solunum sisteminde kullanılan görüntüleme yöntemlerinde algoritmik yaklaşımı pekiştirmek; normal ve patolojik radyolojik görüntü örnekleri üzerinden temel bilgi sahibi olmak

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Ateş Ateş pnömonilerde önemli bir bulgudur. Akciğer grafisinde görülen bir opasitede ateş olması durumunda pnömoni ayırıcı tanıda mutlaka öncelikli düşünülmelidir.
Göğüs ağrısı Toraks içi yapılardan kaynaklanan ağrılar kalp, büyük damarlar, mediasten, özefagus ve akciğer kaynaklı olabilir. Akciğer kaynaklı ağrılar, parankimde ağrı lifi bulunmadığından plevra ile ilişkilidir.
Hemoptizi Hemoptizi gençlerde en sık pnömoni ve tüberküloz nedenlidir. Orta yaş üzeri ve sigara içenlerde ise hemoptizi sıklıkla akciğer kanserinden kaynaklanır. İlk başvuruda akciğer grafisi ile değerlendirip gereklilik halinde ileri görüntüleme yöntemleriyle tanıya ulaşmaya çalışılır.
Öksürük Öksürük solunum sisteminin en sık görülen semptomudur. Öksürük nedenlerinin araştırılmasında klinik bilgi ve laboratuvar bulgular çok önemlidir. Düşünülen ön tanılara göre akciğer grafisi ve tomografi ile radyolojik görüntüleme yapılabilir.
Dispne Nefes darlığının en sık sebepleri obstrüktif akciğer hastalıkları (KOAH ve astım) ile kronik kalp yetmezliğidir. Bunların ardından plevra hastalıkları (plevral sıvı toplanması, pnömotoraks), restriktif akciğer hastalıkları, bronşiektazi ve enfeksiyonlar, büyük havayolu obstrüksiyonları, pulmoner vasküler hastalıklar (pulmoner hipertansiyon) gelir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü