Çocuk Sağlığı 4-1 (PEDI401)

"Ateşli çocuğa yaklaşım"

Doç. Dr. Özge Metin Akcan (1 ders saati)

Ateş infant ve çocuklarda en sık acil servise başvuru nedenidir. Ateş vücut kor ısısının artmasına denir ve rektal ölçüm vücut kor ısısına en yakın ölçümdür. Çocuklarda yaşa göre ateşe yaklaşım farklılık göstermektedir. Ateş bir hastalık değil semptomdur. Antibiyotikler ateş düşürücü olarak kullanılmamalı, ampirik denemelerinden kaçınılmalıdır
Öğrenme hedefi: Bu dersin amacı dönem 4 öğrencilerine ateşin tanımını, ölçüm yerlerini, nedenlerini, hangi durumlarda müdahele edilmesi gerektiğini ve nasıl müdahele edilmesi gerektiğini öğretmektir.

Boğaz ağrısı Ateşle birlikte boğaz ağrısı varlığında A grubu beta hemolitik streptokok enfeksiyonları veya viral enfeksiyonlar akla gelmelidir.
Ateş Ateş vücut kor ısısısın artmasına denir. Rektal vücut ısısının 38 derece üzerine çıkması olarak tanımlanır. Rektal vücut ısısı ölçümü artık pratikte kullanılmadığı için oral, kulaktan, alından ölçüm kullanılmaktadır
Hipotermi/Hipertermi Hipotermi rektal termometre ile vücut ısısının 36 derece ve altında olması durumudur. Hipertermi hipotalamusta ''set-point ayarı'' ile ilişkisiz ısı artışı olmasıdır.
Kalpte üfürüm Ateşle birlikte daha önceden olmayan bir üfürümün duyulması veya varolan üfürümün karakter değiştirmesi durumunda akla infektif endokardit gelmelidir.