MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Radyoloji 5-1 (RDYO501)

Ders Oturumu 16

"Kemik tümörlerinde radyolojik algoritma"

Prof. Dr. Ülkü Kerimoğlu (1 ders saati)

Ders özeti

Kemik lezyonlarına yaklaşımda ilk basamak tetkinin direkt grafi olması gerektiği bilinmelidir. Kemik lezyonunun agresivitesini en iyi direkt grafi değerlendirir. Her lezyonun direkt grafide izlenmediği bilinmelidir. Osteosklerotik lezyonlar normal medüllaya göre daha parlak iken osteolitik lezyonlar normal medüllaya göre daha siyah olarak izlenir. Osteolitik lezyonların izlenebilmesi kemik iliğinde %40'dan fazla demineralizasyonoluşturmasına bağlıdır. Bt radyasyon içerir, korteks değerlendirmede ve yumuşak doku kalsifikasyonları için tercih edilmelidir. MRG ise en yüksek kontrast rezolüsyonu ile kemik iliği patolojileri için tercih edilmelidir.
Öğrenme hedefi: Kemik patolojilerine yaklaşımda hangi tetkikin önceliği olduğu, hangi tetkikin patolojiye göre tercih edilmesi gerektiği, tetkiklerin limitasyonları ve avantajları vurgulanmalıdır. Benign ve malign kemik lezyonlarının tanısı, evrelemesi anlatılmalıdır. Sadece radyolojik tetkikler değil hasta yaşı lezyon lokasyonu da algoritmada önemlidir.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü