Biyokimya 2-4 (BYKM204)

"Eser elementlerin metabolizması"

Prof. Dr. Mehmet Gürbilek (2 ders saati)

Günde 100 mg’dan daha az miktarda gerekli olan, vücut sıvı veya dokularında konsantrasyonları çok düşük düzeylerde bulunan (mg/dL ve mg/kg) mikro elementler eser elementler olarak da tanımlanmaktadır. Fe, Cu, Zn, Co, Mn, Cr, Mo, Se, F ve I eser elementlerdir.
Öğrenme hedefi: Eser elementlerin metabolizmasının öğrenilmesi.

Kanama eğilimi Manganez eksikliğinde protrombin zamanının artmasına bağlı kanama bozukluklarına neden olurken manganezin uzun bir süre boyunca birikmesi anoreksi, apati, baş ağrısı, bacak krampları, konuşma bozukluğu, ensefalit ve parkinson benzeri sendromlara neden olur. Psikoz da ortaya çıkabilir.
Anemi Demir eksikliği ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Bunların en önemlisi demir eksikliği anemisidir. Yorgunluk, epitel atrofisi, sinirlilik, dikkatsizlik, yorgunluk ve unutkanlık demir eksikliği anemisinin özelliklerindendir. Demir eksikliği kalp yetmezliğine yol açabilir.
Halsizlik Şiddetli iyot eksikliği genellikle tiroid fonksiyon bozukluğu olan guatr hastalığı ortaya çıkar.İyot eksikliği belirtileri arasında aşırı yorgunluk hem fiziksel hem de zihinsel süreçlerin yavaşlaması, kilo alımı, yüz şişkinliği, kabızlık ve uyuşukluk sayılabilir. Aşırı iyot yükü olumsuz olmasının yanı sıra daha az yaygındır. Organik olarak bağlı iyot idrarla atılır. Aşırı iyot, tirotoksikoz kadar kronik tiroidit, hashimoto tiroiditinin yanı sıra hipertiroidizme neden olabilir ve hatta tiroid bezi kanseri riskini artırabilir.