Patoloji 3-2 (PATO302)

"Akut iltihap 6, Kronik iltihap 1, 2"

Dr. Öğr. Üy. Fahriye Kılınç (100 ders saati)

İltihapta belli dokulara özgü, spesifik nedene ve reaksiyonun şiddetine göre özel morfolojik paternler (seröz, fibrinöz, süpüratif vb) gelişebilir. Akut iltihap ya tam rezolüsyonla, ya fibrozisle ya da kronik iltihaba progresyonla sonuçlanır. Kronik iltihap başlangıç ve seyri akut iltihaptan uzun süreli, yıkım ve onarım aşamalarının baskın özellik olarak öne çıktığı iltihap formudur, mononükleer hücreler ön plandadır. Granülomatöz iltihap kronik iltihabın bir formudur.
Öğrenme hedefi: İltihabın morfolojik paternlerini, akut iltihabın sonuçlarını bilir. Kronik iltihabın tanımını, özelliklerini kavrar, akut iltihapla karşılaştırır. Granülomatöz iltihabı tanımlar ve başlıca özelliklerini bilir.

Karın ağrısı Peptik ülser iltihabın morfolojik paternlerinden biridir. Akut iltihabı izleyerek gelişebilir.
Dispne Plevra ve perikard boşluklarında fibrinöz eksuda tarzında sıvı birikimi fibrinöz iltihapla sonuçlanır. Fibrinolizisle parçalanıp makrofajlarca uzaklaştırlmazsa fibrinöz eksuda skarlaşır, plevra veya perikardın fibröz kalınlaşmasına neden olur.
Göğüs ağrısı Ateroskleroz, endojen toksik plazma yağ komponentlerine karşı damar duvarında gelişen kronik iltihabi süreçtir
Hepatomegali Viral enfeksiyonlar başlangıçtan itibaren akut reaksiyon bulgusu olmadan progresif bir süreç olarak kronik iltihap şeklinde başlayabilir.
Yanık Yanık sonrası oluşan deride oluşan bül seröz iltihap örneğidir.