MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Farmakoloji 3-1 (FRMA301)

Ders Oturumu 17

"Histamin"

Prof. Dr. Kısmet Esra Nurullahoğlu Atalık (2 ders saati)

Ders özeti

Histamin amin yapılı bir otakoiddir. H1 reseptörler aracılığıyla allerjik reaksiyonlar, H2 reseptörler ile de mide asid salgısını artırır. H1 reseptör antagonistleri iki kuşak halinde incelenir.Birinci kuşak antihistaminikler lipofilik yapıda olup sedasyon oluştururlar. H2 reseptör blokerleri, histaminin midedeki asit salgılanmasını stimüle eden etkisini güçlü bir şekilde bloke ederler. Mast hücresi stabilizatörleri ise mast hücrelerinin membranını stabilize ederek histaminin salıverilmesini inhibe ederler.
Öğrenme hedefi: Öğrenim Hedefi: Histaminin, agonist ve antagonistlerinin, ayrıca mast hücresi stabilizatörlerinin farmakolojik özelliklerini, endikasyonlarını, yan etkilerini, kontrendikasyonlarını ve ilaç etkileşmelerini bilir.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
İlaçların istenmeyen etkileri/ilaç etkileşimleri Histamin agonistlerine bağlı ya da vücutta aşırı miktarda salıverilmeye bağlı hipotansiyon, taşikardi, bronkospazm ve buna bağlı dispne, şiddetli başağrısı, bulantı, kusma ve diyare görülebilir. II. kuşak antihistaminikler dışında diğerlerinde en sık görülen yan tesir sedasyondur. Etanolamin ve fenotiyazin türevlerinde fazladır. Yorgunluk, dikkati toplayamama, ataksi gibi SSS depresyonuna bağlı belirtiler, parasempatolitik etkileri nedeniyle ağız kuruluğu, bulanık görme, idrar retansiyonu ve kabızlık yapabilirler. Kromolin, boğaz irritasyonu, öksürük, nazal konjesyon yapabilir. Ketotifen, SSS depresanları, antihistaminikler ve alkolün etkisini artırabilir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü