MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Patoloji 3-4 (PATO304)

Ders Oturumu 100

"Çevresel hastalıkların Tıbbi Patolojik sonuçları"

Dr. Öğr. Üy. Fahriye Kılınç (100 ders saati)

Ders özeti

Ortamda, çalışma alanında kimyasal ve fiziksel maruz kalınan durumlar, besin kaynaklı hastalıklar çevresel hastalıkların kapsamındadır. Tedavi edici, veya keyfi ilaç kullanımları, tütün kullanımı, alkol alımı, diyet gibi durumlar kişisel çevre ile ilgili faktörlerdir. Zararlı maddeler solunum, sindirim yoluyla ve deri teması ile vücuda alınır, ya atılır ya da yağ dokusu, kemik, beyin ve diğer dokularda birikir.
Öğrenme hedefi: İnsanların yaşadıkları veya çalıştıkları iç ve dış mekanlarda, mesleki ortamlarda, kişisel çevrede fiziksel ve kimyasal etkenlere maruz kalma sonucu oluşan durumları, beslenme ile ilgili hastalıkları bilir.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Hipotermi/Hipertermi Kokain merkezi sinir sisteminde postsinaptik dopamin geri emilimini bloke eder, taşikardi, hipertansiyon, periferik vazokonstrüksiyon, öfori, paranoya, hipertermi gelişir.
Abortus Kronik alkol kullanımı abortus nedeni olabilir. Fetüste mikrosefali, yenidoğanda büyüme geriliği ve fasial anomalilere yol açabilir. Kokain toksisitesi fetal hipoksi ve spontan abortusa neden olabilir.
Ağızda yara Tütün kullanımı ve alkol oral kavite kanseri etyolojisinde yer alırlar.
Anüri/Oligüri Kurşun atılımı böbrekler yoluyladır. Zehirlenmesinde kronik tubulointerstisyel hastalık gelişebilir.
Başağrısı Kronik kurşun zehirlenmesi baş ağrısı, halsizlik, kolik şeklinde karın ağrısı ile ortaya çıkar.
Bilinç değişiklikleri Alkol kullanımı kandaki alkol düzeyine göre önce ataksi, daha sonra uyuşukluk, sarhoşluk, sonrasında bilinç bulanıklığı, baygınlık, daha yüksek dozlarda derin anestezi, solunum arresti, koma ve ölüme neden olur.
Bilişsel bozukluklar/unutkanlık Esrar intoksikasyonunda zaman, hız, uzaklık muhakemesinde yetersizlik gibi bilişsel ve psikomotor fonksiyon bozukluğu gelişir
Bulantı-kusma Blumia yemek yedikten sonra kendisini kusmaya zorlayan hasta grubudur.
Deri döküntüleri/lezyonları (makülopapüler, bülloz, veziküler) Asetil salisilik asit tromboksan A2 yapımını engeller, kanamaya eğilim artar. Karbonmonoksit akut zehirlenmesinde deride ve müköz membranlarda kiraz kırmızısı renk değişikliği oluşur.
Deri ve ekleri değişiklikleri (Kuruluk, renk değişikliği, vb.) Eroin enjeksiyonu alanında abse, selülit, ülser gelişebilir.
Dispne Tütün kullanımı ile ilişkili en sık ölüm nedenleri akciğer kanseri, kardiyovasküler hastalıklar ve kronik solunum yolu hastalıklarıdır. Asbest maruziyeti akciğer parankiminde interstisyel fibrozis, plevrada fokal veya diffüz fibrozis ve plevral efüzyona yol açar, akciğer karsinomu, mezotelyoma ve larinks karsinomuna yol açabilir.
Göğüs ağrısı Tütün kullanımı iskemik kalp hastalığı ve myokard infarktüsü etyolojisinde yer alır.
Hematüri Tütün kullanımı mesane kanseri etyolojisinde yer alır.
Hepatomegali Kronik alkol kullanımında karaciğer yağlanması hepatomegaliye neden olabilir.
Hipertansiyon Nikotin beyindeki reseptörlerini uyarır, katekolaminlerin salınması yoluyla kan basıncını, kalp hızını, koroner kan akımını, kardiyak atım ve kontraktiliteyi artırır. Esrar kullanımı kalp atış hızını ve tansiyonu yükseltebilir.
Görme bozukluğu/kaybı Çocuklarda kurşun zehirlenmesinde beyin zedelenmesine bağlı bulgular gelişebilir: öğrenme bozukluğu, psikomotor gelişme gerliği, görme kaybı, nöbetler, koma.
Göz kuruluğu A vitamini eksikliğinde görülebilir.
İnfertilite (erkek, kadın) Kronik alkol kullanımı testis atrofisine neden olabilir.
İşitme bozukluğu ve Tinnitus Civa zehirlenmesinde serebral felç, işitme ve görme kayıpları gelişebilir.
İştahsızlık Ağır akut malnütrisyonda vitamin eksiklikleri, immün sistem defektleri gelişir. Kwashiorkorda isteksizlik uyuşukluk iştah kaybı.
Kabızlık Anoreksia nervozada tiroid hormonları azalır; soğuk intoleransı, bradikardi, kabızlık gelişir.
Kanama eğilimi K vitamini eksikliğinde kanama diatezi gelişir. Yenidoğanda başta intrakranial kanama olmak üzere deri ve iç organlarda kanama gelişebilir.
Karın ağrısı Tütün kullanımı peptik ülser ve pilorik reflü oranını artırır. Alkol kullanımının akut etkisi midede akut gastrit ve ülserasyondur. Kronik alkol kullanımı gastrit, mide ülseri, özefagial varisler, pankreatit nedenleri arasındadır.
Karında şişkinlik Vinil klorür maruziyeti karaciğer anjiosarkomu gelişimine neden olabilir.
Kas iskelet sistemi ağrıları (bel, boyun, sırt, kalça ve ekstremite ağrısı) D vitamini eksikliğinde epifiz kıkırdağı ve kemik matriksin mineralizasyonu bozulur. Kemikler yumuşak ve kırıklar sıktır
Kilo artışı/fazlalığı Obezite ile riski artan hastalıklar: tip 2 diabet, hipertansiyon, koroner arter hastalığı, steatohepatit, kolelitiazis, osteoartrit, iskemik felç, özefagus, kolon, karaciğer kanserleri.
Kilo kaybı Malnutrisyon ve yeme bozuklukları kilo kaybı nedenleri arasındadır.
Melena‐hematemez Erişkinlerde K vitamini eksikliğinde hematomlar, hematüri, melana, ekimozlar ve diş eti kanamaları gelişebilir.
Senkop Uzun süre sıcağa maruz kalma sonucu sıvı kaybıyla gelişen hipovolemiyi kompanze etmek için kardiyovasküler sistemin yetersiz kalması sonucu bitkinlik ve senkop gelişir.
Uyku ile ilgili sorunlar Kronik kokain kullanımı uykusuzluk, anksiyete, paranoya ve halüsinasyonlara yol açar.
Yanık Klinik önemi olan faktörler: yanığın derinliği, tutulan vücut alanının yüzdesi, sıcak ve toksik buharların solunmasıyla oluşabilecek olası iç zedelenmelerdir.
Diyare Asetaminofen zehirlenmesi bulantı kusma, diyare ve bazen şok ile başlar. Kronik aspirin zehirlenmesi (salisilizm) de baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, işitme güçlüğü, mental konfüzyon, uykuya eğilim, bulantı kusma ve diyare görülür.
Donma Vücut ısısı 32 °C olduğunda bilinç kaybı gelişir, bradikardi ve atrial fibrilasyon görülür.
Ödem Kronik alkol kullanımı karaciğerde yağlı değişiklik, alkolik hepatit ve siroza neden olur. Sirozda portal hipertansiyon ve karaciğer kanseri riski artar. Eroin yüksek dozda alımı solunum depresyonu, aritmi, kardiak arrest ve pulmoner ödem sonucu ani ölümle sonuçlanabilir. Kwashiorkorda viseral protein kompartmanında belirgin protein kaybı ve hipoalbüminemi sonucu yaygın veya lokalize ödem gelişir.
Göğüs duvarı anomalileri D vitamini eksikliğinde göğüs kafesinde kostokondral bileşkede osteoid doku ve aşırı kıkırdak gelişimine bağlı raşitik nodüller, solunumla kasların çekilmesi ve sternumun öne kıvrılması ile güvercin göğsü deformitesi.
Eklem ağrısı/şişliği Kronik vitamin A toksisitesinde kemik ve eklem ağrıları olabilir. Vitamin C eksikliğinde periost altı hematomlar, minör bir travma ile eklem boşluğuna kanamalar olabilir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü