MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Göz Hastalıkları 5-1 (GOZH501)

Ders Oturumu 18

"Retina hastalıkları-2"

Prof. Dr. Günhal Şatırtav (2 ders saati)

Ders özeti

Retinanın medikal hastalıkları; damarsal hastalıklar (santral retinal arter tıkanıklığı, arter dal tıkanıklığı, santral retinal ven tıkanıklığı, ven dal tıkanıklığı, diabetik retinopati, hipertansif retinopati, prematüre retinopatisi), dejeneratif hastalıklar (Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu) ve heredodejeneratif hastalıklar (retinitis pigmentoza) şeklinde sınıflandırılabilir. Bu hastalıklar içerisinde santral retinal arter tıkanıklığı, santral retinal ven tıkanıklığı akut görme kaybı nedenleri arasında sayılırken, diabetik retinopati, yaşa bağlı makula dejenerasyonu kronik görme kaybı nedenlerindendir. Vitreoretinal cerrahi gerektiren retina hastalıkları arasında retina dekolmanı, proliferatif diyabetik retinopati ve vitreus hemorajisi sayılabilir.
Öğrenme hedefi: Akut ve kronik görme kaybı yapan retina hastalıklarını tanır, bunların olası sistemik hastalıklar ile ilişkisini tanımlar ve tedavi planını yapar. Ayrıca yüksek risk taşıyan prematüre bebeklerde gelişebilecek göz problemlerini bilir ve buna yönelik önlem alır

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Pupil değişiklikleri İskemik retina hastalıklarında (örn. iskemik santral retinal ven tıkanıklığı, retinal arter tıkanıklığı) ilgili gözde rölatif afferent pupil defekti izlenebilir.
Görme bozukluğu/kaybı Santral retinal arter tıkanıklığı, santral retinal ven tıkanıklığı, retina dekolmanı ve vitreus hemorajisi akut görme kaybı nedenleri arasında sayılırken, diabetik retinopati, yaşa bağlı makula dejenerasyonu kronik görme kaybı nedenlerindendir. Ayrıca prematüre retinopatisi tedavi edilmediği takdirde kalıcı görme kaybına sebep olabilir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü