MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

İç Hastalıkları 4-1 (ICHA401)

Ders Oturumu 98

"Diabetes Mellitus klinik"

Prof. Dr. Feridun Karakurt (1 ders saati)

Ders özeti

Diyabet hastalığı, bireylerde kendini üç temel belirti ile gösterir. Bunlar normalden fazla yemek yeme ve doymama hissi, sık idrara çıkma, ağızda kuruluk ve tatlılık hissi ve buna bağlı olarak aşırı su içme isteği olarak sıralanabilir. Bunun haricinde kişilerde görülebilecek diğer diyabet belirtileri şu şekilde sıralanabilir: Halsizlik ve yorgunluk hissi, Hızlı ve istemsiz kilo kaybı, Bulanık görme, Ayaklarda uyuşma ve karıncalanma şeklinde rahatsızlık hissi, Yaraların normalden daha geç iyileşmesi, Ciltte kuruluk ve kaşıntı, Ağızda aseton benzeri koku oluşumu
Öğrenme hedefi: Diabetes mellitus, klinik özellikleri hakkında bilgi ve beceri kazanma

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Deri ve ekleri değişiklikleri (Kuruluk, renk değişikliği, vb.) Diyabete bağlı çok çeşitli cilt rahatsızlıkları görülebilir; bunlardan tipik örnekler vermek gerekirse: Nekrobiyozis lipoidika diabetikorum, Lokalize veya generalize pruritus, Stafilokok ve kandida infeksiyonları, Ksantomalar, Karotenozis, Diyabetik dermopati, Büllöz tezyonlar, Diabetik kalın deri sendromu, Diyabetik ayak sendromu, Tırnak değişiklikleri, Granüloma annulare, Akantozis nigrikans, Perforan hastalıklar, Werner sendromu, Porfiria kutanea tarda, Dermatitis herpetiformis, Alopesi areata, Lipoatrofi, Lipohipertrofi, Ürtiker, Eritema Multiforme, Likenoid erüpsiyon, Klorpropramid alkol flush'ı
Bilinç değişiklikleri Diabetes mellitusun akut komplikasyonlarından hipoglisemi ve diabetik ketoasidoz durumunda görülebilir.
Cinsel işlev sorunları Diabetes mellitus otonom nöropatiye bağlı olarak erektil disfonkisyon görülebilir.
Çarpıntı Kardiyak otonom nöropatiye bağlı istirahat taşikardisi görülebilir.
Diyare Diyabetin kronik komplikasyonlarından otonom nöropatiye bağlı görülebilir.
Görme bozukluğu/kaybı Diyabetin kronik komplikasyonlarından retinopatiye bağlı görülebilir.
Karın ağrısı Diyabetik ketoasidoza bağlı olarak görülebilir.
Kaşıntı Lokalize veya generalize pruritus görülebilir.
Kilo kaybı Kötü seyirli diyabet durumunda ve insülinopenik diyabet hastalarında katabolizma arttığı için kilo kaybı gözlenebilir.
Parestezi Diabetes mellitusun kronik komplikasyonlarından periferik nöropatiye bağlı olarak göürlebilir.
Poliüri Diabetes mellitusta hipergliseminin oluşturmuş olduğu dehidratasyona bağlı olarak görülen klasik semptomlardandır.
Kilo artışı/fazlalığı Özellikle tip 2 DM tanısında ve sonrasında insülin ihtyacının artması ve fazla dozda insülin yapma ve işrah artışı ile oluşabilir.
Polidipsi Diabetes mellitusta hipergliseminin oluşturmuş olduğu dehidratasyona bağlı olarak görülen klasik semptomlardandır.
Pollaküri/noktüri Diabetes mellitusta hipergliseminin oluşturmuş olduğu dehidratasyona bağlı olarak görülen klasik semptomlardandır.
Bulantı-kusma Diabetes mellitusun akut komlikasyonu diabetik ketoasidoz durumunda görülebilir.
Deri döküntüleri/lezyonları (makülopapüler, bülloz, veziküler) Diyabete bağlı ayak ülserleri görülebilir.
Disfaji Diyabetin kronik komplikasyonlarından otonom nöropatiye bağlı görülebilir.
Halsizlik Diyabetin klasik semptomları içerisinde yer alır.
İmpotans Diyabetes mellitusun komplikasyonlarından otonom nöropatiye ve vasküler hasara bağlı olarak görülebilir.
Terleme değişiklikleri Diyabetes mellitusa bağlı tedavi altında gelişebilecek akut komplikasyonlardan hipoglisemiye bağlı olarak soğuk terleme görülebilir. Ayrıca diyabetin kronik komplikasyonu olarak; Otonom sudomotor disfonksiyon: Ter bezlerinin sempatik aktivitesinin azalması ile ilişkilidir. Aşağıdaki sorunlar görülebilir: Anhidroz: Ekstremitelerde kontrol edilemeyen terleme azlığı Gustator terleme (santral hiperhidroz): Özellikle yemekten hemen sonra göğüsün üst kısmı, boyun ve yüzde ortaya çıkan terleme ve vazodilatasyon (flushing) Sıcağa tahammülsüzlük Cilt kuruluğu

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü