MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Bağımlılık ve Mücadele Yolları 2-4 (PSKY204)

Ders Oturumu 2

"Bağımlılık ve Mücadele Yolları 2-4 II"

Prof. Dr. Mehmet Ak (2 ders saati)

Ders özeti

Bağımlılık alkol ve madde bağımlılığı yanında davranışsal bağımlılık kavramını da bünyesinde barındıran son yıllardaki önemli bir sağlık problemi olmuştur. Nikotin bağımlılığı en sık gözlenen bağımlılık olup onu alkol sonrasında da opioid ve stimülanlar gelmektedir. davranışsal bağımlılık da ise internet ve kumar bağımlılığı ön sıralarda yer almaktadır. Bağımlılık süreçte psikososyal ve biyolojik bir çok problemi de beraberinde getirmekte ve belirgin işlev kaybı yaratmaktadır.
Öğrenme hedefi: Öğrenim Hedefi: Bağımlılık kavramını tanımlayabilme, gelişim sürecindeki etkenleri ve türlerini öğrenme.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Cinsel işlev sorunları Alkol ve madde kullanımlarına bağlı cinsel işlevlerde etkilenme kaçınılmazdır.
Duygudurum değişiklikleri özellikle madde etkisi altında labil bir duygulanım olabilir, davranış bozuklukları da sıklıkla eşlik eder
Agresyon (sinirlilik) Madde yoksunluğuna bağlı gelişebilir. Öyküde iyi sorgulanmalalı ve idrarda madde analizi yapılmalıdır
Bilişsel bozukluklar/unutkanlık Uzun süre madde kullanımına bağlı bilişsel bozulma gelişebilir.
Hiperaktivite sitimülan kullanımlarında davranışsal aktivasyon artışı olabilir
İntihar (düşüncesi, girişimi)/kendine zarar verme Alkol ve madde kullanımlarına bağlı gelişebilir. Davranışsal bağımlılıklarda da kayıplara sekonder intihar gelişebilir.
Karın ağrısı Opioid yoksunluğundaki kas ağrısı akut batını taklit edebilir.
Kas iskelet sistemi ağrıları (bel, boyun, sırt, kalça ve ekstremite ağrısı) opioid yoksunluğundaki kas ağrısı tüm vücutta olabilir.
Konuşma bozuklukları (afazi, disfazi, dizartri, kekemelik, vb.) alkol ve madde intoksikasyonunda görülebilir.
Öfke ve saldırganlık Madde alınımına veya yoksunluğuna bağlı gelişebilir. Öyküde iyi sorgulanmalalı ve idrarda madde analizi yapılmalıdır.
Pupil değişiklikleri opioid kullanımında toksikasyonda miyozis, yoksunlukta midriazis görülebilir
Tütün kullanımı en yaygın nikotin bağımlılığı tütün ve ürünlerinin kullanımı ile gelişir
Uyku ile ilgili sorunlar bağımlılıkta uyku düzeni sıklıkla bozulur.
Anksiyete Anksiyeteden kurtulmak için özellikle alkol kullanımı tercih edilmesi alkol bağımlılık gelişme süreçlerinde sıklıkla görülür. Sonrasında yoksunluk belirtisi olarak anksiyete oluşabilir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü