MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Anesteziyoloji ve Reanimasyon 4-1 (ANES401)

Ders Oturumu 25

"Hemodinamik monitörizasyon"

Doç. Dr. Gamze Sarkılar (1 ders saati)

Ders özeti

Elektrokardiyogram kan basıncı ölçümü (osilometrik, sfigmomanometre), transtorasik ve transözofegeal ekokardiyografi, santral venöz, intraarteriyal ve pulmoner arter kateterizasyonları ve kalp debisinin ölçülmesi başlıca kullanılan hemodinamik monitörizasyon yöntemleridir. Her bir yöntem en basitten başlanarak endikasyon ve kondrendikasyona göre uygulanır.
Öğrenme hedefi: Ameliyathane ve yoğun bakım ünitesinde hasta bakımının temel dayanağını oluşturan hemodinamik mönitörizasyon yöntemlerini öğrenir ve bir kısmını rutinde uygulayabilir

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Göğüs ağrısı Anamnez ve 12 derivasyon elektrokardiyografi ile ST segment ve T dalga analizleri yapılarak göğüs ağrısının ayırıcı tanısı yapılabilir.
Hipertansiyon İntraoperatif cerrahi uyanların yoğun olduğu dönemlerde ve anesteziden uyanma sırasında çoğunlukla yetersiz analjezi ile ilişkili ve ve bazı özellikli ameliyatlarda (karotis cerrahisi sırasında ve sonrasında) hipertansiyon sık görülen bir semptomdur.
Hipotansiyon Kirtik hastalarda (yoğun bakım ve travma), majör cerrahiler ve anestezi uygulamaları sırasında sık gördüğümüz ve bazen tedavide zorlandığımız hemen sıvı /ilaç tedavisi ile hemen düzeltilmesi gereken bir semptomdur.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü