Plastik Cerrahi 4-1 (PLCR401)

"Geft ve Flepler"

Prof. Dr. Nedim Savacı (1 ders saati)

Herhangi bir sebeple oluşan doku defeklerinin bazıları kalan doku parçalarının uç uca getirilmesi ile onarılabilir. Uç uca getirilemiyecek genişlikteki doku defektleri veya form ve fonksiyon kaybına sebep olabilecek durumlarda oluşan defeklerin benzer dokularla onarımı gerekmektedir. Bu durumlarda plastik cerrahların elinde iki önemli silah vardır; greft ve flep. Greft kanlanmasını alıcı alandan difizyon yoluyla sağlarken flepler kendi kan dolaşımlarına sahiptir.
Öğrenme hedefi: Plastik cerrahların doku defektlerini onarmak için sık kullandıkları iki yöntem hakkında bilgi sahibi olmak

Çift görme Çift görme sebeplerinden olan orbita taban kırıklarında greftler kullanılabilir.
Eklemlerde hareket kısıtlılığı Dupuytren kontraktürü onarımında greft veya flepler kullanılabilir.
İmmobilizasyon Bası yaralarının rekonstrüksiyonunda flep kullanılabilir.
Septum deviasyonu Septum deviasyonu onarımında kıkırdak greftleri kullanılabilir.
Yanık Yanık rekonstrüksiyonunda greft veya flep kullanılabilir.