MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Histoloji 2-1 (HSTO201)

Ders Oturumu 7

"Kıkırdak doku, Yağ doku"

Prof. Dr. Selçuk Duman (2 ders saati)

Ders özeti

Kıkırdak doku kondrosit adı verilen hücreler ve ekstraselüler matriksten oluşur; damar ağı bulundurmaz (avaskülerdir). Hyalin kıkırdak, elastik kıkırdak ve fibröz kıkırdak olarak 3 çeşittir.Hyalin kıkırdak matriksinde en çok bulunan kollajen çeşidi tip II kollajen çeşididir. Elastik kıkırdak matriksinde elastin bulunmasıyla ayırt edilir. Fibröz kıkırdakta perikondrium bulunmaz.
Öğrenme hedefi: Kıkırdak dokuda yer alan hücre ve ekstraselüler matriks özelliklerini bilmeli ve kıkırdak doku çeşitlerini ve vücutta bulundukları yerleri bilmelidir.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Eklemlerde hareket kısıtlılığı Osteoartrit, dejeneratif bir eklem hastalığıdır. Kondrositler osteoartrit patogenezinde önemli rol oynamaktadır. İnterlökin(IL)1 ve Tümör Nekroz Faktör(TNF)-a üretimiyle metalloproteinazların üretimi stimüle olurken, kondrosit tarafından tip-II kollajen ve proteoglikanların sentezlenmesi inhibe olmaktadır. Eklem kıkırdağının süperfisyal tabakası erken dönemde bozulur, kıkırdak harabiyeti zamanla kemiğe uzanır ve hareket kısıtlılığıyla birlikte harekette eklemde ağrı görülür.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü