MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Pediatri 3-2 (PEDI302)

Ders Oturumu 100

"Yenidoğan Bebeğin Muayenesi I"

Prof. Dr. Hüseyin Altunhan (2 ders saati)

Ders özeti

Yenidoğan bir bebeğin öykü ve fizik muayenesi ilkeleri çocuk hastalarla aynı olsa da tamamen bu yaş dönemine ait pek çok farklı özellikler de içerir. Gerek cilt gerekse nörolojik sistem bu dönemin tamamen geçici fizyolojik lezyon ve refleksleri iyi bilinmelidir. Bunun dışında bu yaş dönemine has patolojiler ve hastalıklarda iyi bilinmelidir. Ayrıca yenidoğan döneminin kendine özgü bir başka vasfıda bebeğin premature olmması ki, bu bebekler zamanında doğan diğer bebeklerden belirgin fizyolojik ve patolojik özellikler taşırlar.
Öğrenme hedefi: Yenidoğan bir bebeğin kendine özgü çoğu fizyolojik olan özelliklerini ve genel muayene ilkelerini öğrenmek.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Apne Yenidoğan ve özellikle preterm bebeklerde görülen önemli bir solunum problemidir.
Ateş Yenidoğan bebeklerde ateş olması anne sütü yetersizliğine bağlı dehidratasyon kaynaklı veya bir infeksiyona bağlı olarak oluşabilir.
Deri döküntüleri/lezyonları (makülopapüler, bülloz, veziküler) Yenidoğan bebeklerde görülen makülopapüler veya veziküler lezyonları büyük çoğunluğu genellikle fizyolojik olup genellikle geçicidir.
Doğuştan yapısal anomaliler Doğuştan olan anomalilerin özellikle bu dönemde yapılan muayenede tespit edilmesi olabilecek problemlerin erken tanı ve tedavini mümkün kılar.
Emme güçlüğü Emme refleksinin değerlendirmesi yenidoğan hastalıklarında çok önemli bir bulgudur. Dahası emmenin düzelmeye başlaması da önemli bir iyileşme işaretidir.
Hipotermi/Hipertermi Yenidoğan bebeklerde hipotermi ve hipertermi başlıbaşına bir mortalite ve morbidite sebebidir. Ayrıca sepsisin önemli bir göstergesidir.
İnmemiş testis Yenidoğan her erkek bebeğin bu açıdan muayenesi önemlidir.
Kalpte üfürüm Yenidoğan her bebeğin rutin muayenesinde olmaslı. Bazen konpleks kardiyak hastalıkların bilirtisi olup erken tanı olanağı sağlayabilir.
Karında şişkinlik Yenoğan bebeklerde karında kitle tespit edilmesi halinde öncelikle üriner sisten hastalıkları düşünülmeli (hidronefroz, polikistik böbrek gibi)
Kasıkta/skrotumda kitle Kasıkta/skrotumda kitle tespiti genellikle fıtık varlığına işaret eder ve erken tanıyı sağlar.
Kuşkulu genitalya Kuşkulu genitalya yenidoğan döneminde erken tanınması gerekir, zira tuz kaybıyla giden konjenital adrenal hiperplazileri erken tanımak hayat kurtarıcıdır.
Mikro‐makrosefali İntrauterin problemlerin santral sinir sistemini ciddi etkilediği durumlarda bunun en iyi tanı parametrelerinden biri de makro-mikrosefalidir.
Ödem Ödem varlığı yenidoğanda her zaman patolojik değildir. Ancak pek çok hastalığın bulgularından biridir.
Peteşi, purpura, ekimoz Yenidoğanın patolojik deri lezyonlarındandırlar.
Sarılık Yenidoğan bebeklerde en sık görülen çoğu zaman fizyolojik bazende patolojik durumdur.
Siyanoz Solunum sıkıntısı ve oksijenlenme bozukluğunun en önemli göstergelerindendir.
Vajinal akıntı Yenidoğan kız çocuklarında anneden geçen hormonlara bağlı olarak görülen fizyolojik bir durumdur.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü