MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Çocuk Sağlığı 4-1 (PEDI401)

Ders Oturumu 9

"Genel Fizik muayene"

Doç. Dr. Ahmet Osman Kılıç (2 ders saati)

Ders özeti

Çocuklarda fizik muayene hastalıkların tanısının koyulabilmesi için hayati önemi haizdir. Çocuklardaki anamnezin bakım verenin özellikleri sebebiyle güvenirlik sorunu içermesi fizik muayeneyi bir parça daha önemli hale getirmektedir. Çocuklarda fizik muayene eksiksiz biçimde yapılmalı ve fizik muayene bulguları muhakkak kayıt edilmelidir. Çocuklardaki fizik muayene vital bulguların değerlendirilmesi ve antropometrik ölçümlerin yapılmasıyla başlamalıdır. Ardından cilt muayenesi ve baştan tırnağa tüm sistemlerin muayenesinin yapılması gereklidir.
Öğrenme hedefi: Bu dersin sonunda dönem 4 pediatri stajı öğrencilerinin çocukların fizik muayenesi ile ilgili kavramları ifade edebilmesi amaçlanmaktadır.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Doğuştan yapısal anomaliler Yapısal anomaliler tek tek tüm özellikleri belirtirilerek kayıt edilmelidir.
Göğüs duvarı anomalileri Göğüs duvarı anomalileri pektus ekskavatum, pektus karinatum, meme patolojileri şeklinde sınıflandırılabilir.
Hepatomegali Hepatomegali varlığında karaciğerin palpasyon ve perküsyonla olağanın dışında boyutta olduğu tespit edilir.
Genital bölgede yara Genital bölge muayenesi çocuklarda ihmal edilmemeli ve görülen her patoloji kayıt altına alınmalıdır.
Eklem ağrısı/şişliği Eklemde şişlik varlığında eklem çapları ölçülüp mukayeseli olarak yazılmalıdır.
Bilinç değişiklikleri Hastanın nörolojik muayenesi yapılırken bilinç durumu Glaskow Koma Skalası kullanılarak puanlanır.
Deri döküntüleri/lezyonları (makülopapüler, bülloz, veziküler) Deri muayenesinde derinin primer elementer ve sekonder lezyonları tek tek boyut yer ve diğer özellikleri belirtilerek kayıt edilmelidir.
Deri ve ekleri değişiklikleri (Kuruluk, renk değişikliği, vb.) Deri muayenesinde derinin primer elementer ve sekonder lezyonları tek tek boyut yer ve diğer özellikleri belirtilerek kayıt edilmelidir.
Hipertansiyon Çocuklarda hipertansiyon yaş, cinsiyet ve gündüz-gece ayrımlarına dikkat edilerek tanımlanmalıdır. Tansiyon değerinin yaş ve cinsiyete göre 95. persentilin üstünde olması hipertansiyon olarak tanımlanır.
Hipotansiyon Çocuklarda hipotansiyon yaş, cinsiyet ve gündüz-gece ayrımlarına dikkat edilerek tanımlanmalıdır. Tansiyon değerinin yaş ve cinsiyete göre 5. persentilin altında olması hipotansiyon olarak tanımlanır.
İnmemiş testis Çocuklarda testis muayenesi her vizitede yapılmalıdır. Testislerin skrotumda palpe edilememesi inmemiş testis olarak tanımlanır. Bir yaşına kadar fizyolojik kabul edilebilen inmemiş testis, bir yaşından sonra devam ederse ileri merkeze sevk endikasyonu oluşturur.
Jinekomasti Jinekomasti erkek çocuklarda meme dokusunun olağandan büyük olmasıdır.
Kalpte üfürüm Üfürümler masum ve patolojik olmak üzere ikiye ayrılır.
Parezi, paralizi Çocuklarda nörolojik muayene iki taraf ekstremitenin tamamında gerçekleştirilmeli lateralizan bulgu varlığında ayırıcı tanıya gidilmelidir.
Splenomegali Dalak büyüklüğü palpasyon ve perküsyonla anlaşılabilir.
Ateş Vücut sıcaklığının uygun yöntemle ölçülmesi gerekmektedir. Vücut sıcaklığının 38ºC ve üzerinde olduğu durumlara ateş, 35,8ºC ve altında olduğu durumlara hipotermi ismi verilir.
Çomak parmak Çomak parmak siyanotik hastalıklar, kronik akciğer ve karaciğer hastalıkları, kistik fibrozis hastalığında görülebileceği gibi herhangi bir patoloji olmaksızın ailesel olarak da saptanabilir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü