MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Fizyoloji 2-2 (FZYO202)

Ders Oturumu 18

"Merkezi Sinir Sistemi fizyopatolojisi"

Prof. Dr. Selim Kutlu (2 ders saati)

Ders özeti

Aterosklerotik süreçler veya hipertansiyon sonucu serebral homorajiler serebral inmeye yol açabilir. Epilepsi, MSS'nin hioomapus gibi bir bölgesinde nöronal aşırı deşarjların nedne olduğu, kaslardatonik klonik kasılmalar ve geçici bilinç kaybıyla karakterize bir durumdur. Adrenerjik ve serotonerjik sistemlerde aktivite azalmasının neden olduğu depresyon oldukça sık görülen psikopatolojidir ve tedavisinde serotonerjik ve noradrenerjik aktiviteyi artıran farmakolojik yaklaşımlar yararlı olmaktadır.
Öğrenme hedefi: İnme, epilepsi, depresyon, şizofreni, vb. hatalıkların fizyopatolojik mekanizmalarını açıklar.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Konvulsiyonlar Epilepside konvülsiyonlar tipik bulgular olarak ortaya çıkar.
Duygudurum değişiklikleri Depresyon ve anksiyete gibi nöropsikiyatrik patolojilerde duygudurum bozuklukları çok yaygın belirtilerdir.
Konuşma bozuklukları (afazi, disfazi, dizartri, kekemelik, vb.) Broka alnı veya Wernike alanını etkileyen inme durumlarında afazi oluşur.
Denge/hareket ile ilgili sorunlar İnme hastalığında patolojinin lokalizasyonuna bağlı olarak denge ve hareket bozuklukları oluşabilir.
Anksiyete Kronik stresin çoğunlukla neden olduğu anksiyetede serotonerjik aktivite aazalması fizyopatolojik sğüreçlerde rol oynamaktadır.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü