MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Farmakoloji 3-2 (FRMA302)

Ders Oturumu 16

"Tetrasiklinler ve kloromfenikol"

Prof. Dr. Ayşe Saide Şahin (2 ders saati)

Ders özeti

Tetrasiklinler etki sürelerine göre 3 gruba ayrılır. Bakteride protein sentezini inhibe ederek bakteriyostatik etki oluştururlar. En geniş spektrumlu antibiyotiklerdir. Oral, parenteral ve lokal olarak uygulanabilirler. Doksisiklinin etki süresi uzundur ve bu grupta en sık kullanılan ilaçtır. Böbrek yetmezliği olanlarda da kullanılabilir Amfenikoller bakteride protein sentezini inhibe eder ve bakteriyostatik etki oluşturur. Geniş spektrumlu ilaçlardır.
Öğrenme hedefi: Tetrasiklin ve amfenikol grubu ilaçların kimyasal yapısı , etki mekanizması, uygulama yolları, endikasyon ve kontrendikasyonları, advers etkileri, etkileşimlerini bilir.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
İlaçların istenmeyen etkileri/ilaç etkileşimleri Tetrasiklinlerin advers etkileri; bulantı, kusma , diyare, diş ve kemiklerde diskolorasyon, karaciğer ve böbrek fonsiyon bozukluğu, alerji, iv uygulamada tromboflebit, im uygulamada injeksiyon yerinde ağrı ve infiltrasyon; nötropeni, hemolitik anemi; bu grup ilaçlardan minosiklin vestibüler bozukluk yapabilir. Tetrasiklinlerin etkileşmeleri: furosemid tetrasiklinlerin nefrotoksik etkisini artırır, oral antikuagülan ilaçların etkinliğini artırırlar.Amfenikollerin advers etkileri:bulantı, kusma, diyare, stomatit, kemik iliği baskılanması, gri sendrom, Herxheimer reaksiyonu, alerjik cilt reaksiyonları.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü