MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Biyokimya 2-4 (BYKM204)

Ders Oturumu 100

"Protein sindirim ve emilimi"

Prof. Dr. Sevil Kurban (2 ders saati)

Ders özeti

Protein Sindirimi Midede Başlar. Mide özsuyu HCI, KCI ve H-K-ATPaz, rennin ve pepsinojen içerir.Pepsin, midenin esas hücreleri tarafından inaktif bir zimojen olan pepsinojen halinde salgılanır. pepsin aromatik amino asitler (fenilalanın, tirozin ve triptofan) veya dikarboksilik amino asitler (örn. glutamat ve aspartat) tarafından oluşturulmuş peptid bağları için özgüldür. Barğırsak mukoza hücrelerinde sentezlenen kolesistokinin pankreastan enzimnden zengin sıvı sekretin pankreastan bikarbonattan zengin sıvı salgılatır. protein sindirimi pankreastan salgılanan tripsin, kimotripsin ve elastaz ile devam eder. Midede pepsin aktivitesiyle oluşan polipeptidler, pankreatik protezların etkisi ile oligopeptid ve amino asit formuna dönüşürler. Serbest amino asitler ve dipeptidler barsak epitel hücrelerinden emilir.
Öğrenme hedefi: bu derste diyetle aldığımız proteinlerin amino asitllere ayrılarak enterositlerden absorbsiyonunun öğrenilmesi hedeflenmiştir.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü