MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Fizyoloji 2-2 (FZYO202)

Ders Oturumu 15

"Hipotalamus işlevleri"

Prof. Dr. Selim Kutlu (2 ders saati)

Ders özeti

Hipotalamus endokrin, davranış ve organ işlevleri üzerinde önemli etkilere sahiptir. Hipotalamusta sentezlenen ve hipotalamohipofizeyal portal sistemle ön hipofize taşınan salgılatıcı veya inhibe edici faktörlerle hipofiz bezinden salgılanan hormonları ve periferik endokrin fonksiyonların çoğunu kontrol eder. Sirkadiyen ritim, beslenmenin merkezi kontrolü, sıvı elektrolit dengesinin ve vücut sıcaklığının düzenlenmesi, doğum ve laktasyon süreçlerinin kolaylaştırılması, otonom sinir sistemi işlevlerinin düzenlenmesinde hayati rol oynar. Öfke ya da sakinlik gibi emosyonel davranışları şekillendirir.
Öğrenme hedefi: Hipotalamusun işlevlerini sınıflandırarak açıklayabilir.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Cinsel işlev sorunları Hipotalamik işlevlerin bozulması üreme aksını olumsuz etkileyerek cinsel işlevlerde bozukluklara neden olabilir.
İnfertilite (erkek, kadın) GnRH nöronlarının işlevsel olmaması veya puberteye girişte aktif hake gelememesi bireylerde gonat gelişini bozarak infertiliteye yol açabilir.
Poliüri Hipotalamusta patolojik olarak aşırı salgılanan antidiüretik hormon poliüriye neden olur.
Postnazal akıntı Hipotalamus kaynaklı hipotalamohipofizeyal gonadal eksen bozuklukları erken veya geç puberte problemlerine neden olabilir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü