MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

İç Hastalıkları 4-1 (ICHA401)

Ders Oturumu 41

"Kan ve kan ürünleri transfüzyon reaksiyonları"

Dr. Öğr. Üy. Atakan Tekinalp (1 ders saati)

Ders özeti

x
Öğrenme hedefi: Kan transfüzyonu komplikasyonlarını tanıyabilme ve acil müdaheleyi gerçekleştirebilme

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Sarılık Akut hemolitik transfüzyon reaksiyonu sonrası indirekt bilirubin yükselmesi sarılık ile kendini gösterebilir.
Deri döküntüleri/lezyonları (makülopapüler, bülloz, veziküler) Mast hücrelerinin duyarlanması sonucu, kan ürünündeki aynı antijene tekrar maruz kalınması, ürtikeriyal döküntülere neden olabilir.
Halsizlik Hemolitik transfüzyon reaksiyonuna bağlı anemi ya da diğer immünolojik yan etkiler farklı şiddetlerde halsizliğe neden olurlar.
Hışıltılı solunum ("wheezing") Transfüzyon ilişkili akciğer hasarı ya da sıvı yüklenmesi, solunum sıkıntısına yol açabilir.
Hipotansiyon Tüm immünolojik transfüzyon reaksiyonları, inflamasyona, vaskuler hasara ve hipovolemiye bağlı olarak hipotansiyona neden olur.
Hipotermi/Hipertermi Kan ürünlerinin oda ısına gelmeden, soğuk bir şekilde verilmesi, hipotermiye neden olur.
İdrar renk değişikliği Akut hemolitik transfüzyon reaksiyonu gelişmiş ise hemoglobinüriye bağlı olarak idrar renginde kırmızılık ya da koyulaşma görülür.
Kanama eğilimi Akut hemolitik transfüzyon reaksiyonuna bağlı yaygın damar içi pıhtılaşma sendroumu gelişmesi ya da çeşitli trombosit antikorlarına bağlı olarak transfüzyon ilişkili trombositopeni gelişmesi kanamaya meyil oluşturur.
Karın ağrısı Akut hemolitik transfüzyon reaksiyonuna bağlı hemoliz ya da yaygın damar içi pıhtılaşma sendromu intestinal iskemiye bağlı karın ağrına neden olabilir.
Kaşıntı Transfüzyana bağlı allerjik reaksiyon gelişmesi, döküntülerle birlikte kaşıntıya neden olur.
Konvulsiyonlar Transfüzyon reaksiyonlarına bağlı hipoksi, intrakraniyal kanama ya da iskemi, konvulsiyon ya da komaya neden olabilir.
Nöbet geçirme Transfüzyon reaksiyonlarına bağlı hipoksi, intrakraniyal kanama ya da iskemi, konvulsiyon, nöbet ya da komaya neden olabilir.
Ödem Hızlı ya da fazla miktarda transfüzyon, özellikle yaşlı ya da kalp yetmezliği olan hastalarda dolaşım yüklenmesine bu da periferal ödem gelişmesine neden olabilir.
Öksürük Transfüzyon sonrası immün komplekslerin pulmoner vasküler yapıları etkilemesine ya da allerjik reaksiyonlara bağlı olarak öksürük ortaya çıkabilir.
Ateş Beklemiş kan ürünü ya da lökosit içeriği yüksek kan ürünlerinin transfüzyonu sonrası non-hemolitik ateş reaksiyonu görülebilir
Bel ve sırt ağrısı Özellikle ABO uyumsuz eritrosit süspansiyonu verilmesi sonrasında, hemolitik anemiye bağlı, infüzyon yapılan ekstremite ve bel ağrısı sıklıkla ortaya çıkan bir belirtidir.
Senkop Transfüzyon reaksiyonlarına bağlı hipoksi, intrakraniyal kanama ya da iskemi, senkop nedeni olabilir.
Göğüs ağrısı Kan ürünleriyle ilgili tüm reaksiyonlarda farklı şiddete göğüs ağrısı görülebilir. Özellikle transfüzyona bağlı akciğer hasarı ve sıvı yüklenmesinde daha sık beklenilen bir bulgudur.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü