MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Farmakoloji 3-5 (FRMA305)

Ders Oturumu 6

"Antidiyareikler ve sindirim sistemini etkileyen diğer ilaçlar"

Dr. Öğr. Üy. İpek Duman (1 ders saati)

Ders özeti

Mikroorganizmalar (Bakteri, virüs, protozoon vb.), toksinler, ilaçlar ve diğer kimyasal etkenler, barsakta sindirim enzimlerinin azalması veya safra asitlerinin artışı diyare oluşmasına neden olabilir. Akut enfeksiyöz diyarelerde mukoza invazyonu, sitotoksinler ve enterotoksinler, kolonda sıvı reabsorbsiyonunun bozulması, enflamasyona bağlı prostaglandinler ve kinin peptidler gibi mediyatörlerin ve sekresyonun artışı diyare oluşumuna yol açar. Opiyatlar ve diğer opioidler, parasempatolitik ilaçlar, adsorban ve kitle oluşturan ilaçlar, diyarenin özgül tedavisi için kullanılan ilaçlar ve oral rehidratasyon sıvısı (ORS) antidiyareik olarak kullanılan ilaç gruplarıdır. Sindirim sistemini etkileyen diğer hastalıklarda, dijestanlar, koleretik ilaçlar, kolagog ilaçlar, safra taşını eritebilen ilaçlar ve diğer ilaçlar tedavide kullanılırlar.
Öğrenme hedefi: Diyare tedavisinde kullanılan antidiyareikler ve sindirim sistemini etkileyen diğer hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların, sınıflandırılması, etki mekanizması ve etkileri, endikasyon ve kontrendikasyonları, uygulama yolları ve dozları, yan etkileri ve önemli etkileşmeleri hakkında bilgi sahibi olmalı

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
İlaçların istenmeyen etkileri/ilaç etkileşimleri Opiyatlar ve diğer opioidler: Uyuşukluk, baş dönmesi, ağız kuruluğu, bulantı, kusma, ürtiker konstipasyon ve solunum depresyonu, mast hücrelerinden histamin salıverilmesi, akut ülseratif kolit ve psödomembranöz enterokolitte toksik megakolon mast hücrelerinden histamin salıverilmesi Parasempatolitik İlaçlar: Parasempatolitik ilaçların antikolinerjik yan etkileri Bizmut bileşikleri Uzun süre kullanımı ile kronik bizmut zehirlenmesi, feçesi ve dili siyaha boyama, methemoglobinemi (nitrite bağlı) Oral rehidratasyon sıvısı (ORS): hipernatremi, hiponatremi, hiperkalemi, hipokalemi (elektrolit boz.) Pankreas Enzimleri: Alerjik reaks (yabancı protein) Safra Asitleri: Fazla dozda diyare Dehidrokolik asit: Karaciğer enzimlerinde yükselme Ursodiol: Transaminazlar izlenmeli, diyare Önemli Etkileşim: Opiyatlar ve diğer opioidler alkol ve hipnosedatif ilaçların etkisini potansiyalize eder. Bizmut bileşikleri tetrasiklinlerin barsaktan absorbsiyonunu azaltır. Difenoksilat MAO inhibitörleri ile birlikte verilirse etkileşim olur.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü