MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Göğüs Hastalıkları 5-1 (GOGS501)

Ders Oturumu 21

"Pnömoni"

Doç. Dr. Celalettin Korkmaz (2 ders saati)

Ders özeti

Terminal bronşiyal distalindeki akciğer parankiminin akut enfeksiyonları pnömoni olarak adlandırılır. Akciğer grafisinde ortaya çıkan yeni patolojik bulgular (konsolidasyon, infiltrasyon, buzlu cam v.s.) ile birlikte klinik, laboratuvar ve mikrobiyolojik bulguların birlikteliği pnömoni tanısında altın standartları oluşturur. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, pnömonilerin dahil olduğu alt solunum yolu enfeksiyonları dünyada 4. sıradaki ölüm nedenidir. Dünya’da yılda 3,5 milyon ölümden sorumludur.
Öğrenme hedefi: Toplum kökenli pnömoni, hastane kökenli pnömoni, ventilator ile ilişkili pnömoni ve immünsüpresif hastada pnömoni olgularında; tanı ve tedavinin öğrenilmesidir.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Ateş Üşüme titreme ve yüksek ateş pnömoninin genellikle ilk semptomlarındandır.
Hemoptizi Pnömonili hastada nonmasif hemoptizi olabilir. Uygun antibiyoterapiye rağmen 1 haftadan uzun süren hemoptizide altta yatan primer ciddi bir hastalık olabilir. Toraks BT ve bronkoskopik inceleme gerekir.
Hışıltılı solunum ("wheezing") Astım olmaksızın atipik pnömonili hastada wheezing duyulabilir.
Hipotansiyon Pnömonili hastada hipotansiyon gelişmesi septik şoka gidişi göserebilir ve öncelikle etkenin gram pozitif bakteriler olduğu düşünülür.
İştahsızlık Pnömonili hastada halsizlik ve iştahsızlık sıklıkla görülür.
Siyanoz Ağır pnömonide siyanoz görülebilir ve hastalığın ciddiyetinin en önemli göstergelerinden biridir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü