Çocuk Sağlığı 4-1 (PEDI401)

"Zihinsel Yetersizlik"

Prof. Dr. Hüseyin Çaksen (1 ders saati)

Mental retardasyon (zihinsel gerilik), olgunluğa erişmeden önce başlayan uyum ve zihin fonksiyon yetersizliklerinin olduğu ortak bir takım bozukluğu ifade eder. Zihinsel gerilik, hafif, orta, ağır ve çok ağır mental retardasyon şeklinde sınıflandırılmaktadır. Mental retardasyonunun konjenital ve edinsel olmak üzere birçok nedenleri vardır. Tanı, klinik bulgular ve zeka testleriyle konmaktadır. Prognoz altta yatan nedene göre değişmektedir. Zihinsel geriliğin kesin bir tedavisi yoktur. Ancak hastada eşlik eden semptomlar tedavi edilebilir.
Öğrenme hedefi: Öğrencilerin zihinsel yetersizliğin tanımını, yetersizliğin derecelerini ve zihinsel yetersizliğe neden olan hastalıkları bilmeleri hedeflenmektedir.

Öğrenme güçlüğü Öğrenme güçlüğü, hastalık değil bir bulgudur. Konjenital veya edinsel nedenlere bağlı olabilir. Öğrenme güçlüğünün nedenini saptamak için hastadan ayrıntılı öykü alınmalı ve fizik muayene yapılmalıdır. Öykü ve fizik muayene bulgularına göre, laboratuvar incelemeleri yapılır.