MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

İç Hastalıkları 4-1 (ICHA401)

Ders Oturumu 68

"Endokrinoloji hastasına yaklaşım"

Doç. Dr. Melia Karaköse (1 ders saati)

Ders özeti

Vücutta pek çok işlevin yerine getirilmesinden hormonlar sorumludur. Hormonların üretimini sağlayan iç salgı bezleri, endokrin sistemi oluşturur. Hipofiz, hipotalamus, tiroid ve paratiroid, pankreas, yumurtalık ve testisler, böbrek üstü bezleri, ve damarların iç yüzeyini kaplayan endotel hücreleri endokrin sistemi oluşturan salgı bezlerindendir. İç salgı bezlerinde üretilen ve salgılanan hormonların yetersiz salgılanması, hiç salgılanmaması veya normalden fazla salgılanması, hormonal hastalıklara neden olur. Vitamin ve mineral emiliminde eksiklikler, cinsel hastalıklar, diyabet, obezite ve guatr gibi çok sayıda hastalık endokrin sistem hastalıkları Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları kliniklerinin uzmanlık alanına girer.
Öğrenme hedefi: Endokrin hastalıkların klinik ve laboratuvar bulgularını değerlendirebilmeli, anamnez alıp ,fizik muayene yapabilmeli , bu şekilde hastalıklara tanı koyabilmeleri sağlanması ve belli ölçüde tedavi yaklaşımları hakkında bilgi sahibi olmaları

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Bilişsel bozukluklar/unutkanlık Hipoglisemi sırasında serebral kortekse glukoz sunumunun azalmasına bağlı gelişir.
Deri döküntüleri/lezyonları (makülopapüler, bülloz, veziküler) Diyabetik dermopati sonucu döküntüler , nöropati ve iskemik nedenler sonucu ayak ve bacak ülserleri görülebilir.
Halsizlik Tiroid hormon eksikliğinin neden olduğu metabolik yavaşlamaya bağlı halsizlik görülebilir.
Kas güçsüzlüğü Hiperkalsemi ve hipokalsemiye bağlı olarak görülebilir.
Kladikasyo intermittant Periferik vasküler hastalık sonucu hastalarda kladikasyo görülebilir.
Polidipsi Hiperglisemiye sekonder osmotik diürezis sonucu artmış idrar çıkışı ,su ve elektrolit kayıplarına yol açar.Çok su içme görülür.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü