MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

İç Hastalıkları 4-1 (ICHA401)

Ders Oturumu 14

"Diyaliz"

Prof. Dr. Kültigin Türkmen (1 ders saati)

Ders özeti

Hemodiyaliz (HD), vasküler bir giriş yolu aracılığıyla hastadan alınan kanın dışarıda bir makinede sıvı, elektrolit ve atık madde içeriğinin düzenlenerek hastaya geri verilmesi işlemidir
Öğrenme hedefi: 1.Öğrenim Hedefi: Hemodiyaliz endikasyonlarını, hazırlık aşamalarını açıklar

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Dispne Akciğer ödemi ve plevral sıvı nedeni ile akut ve/veya kronik böbrek hastalığında dispne sıkca görülmekte olup akciğer ödemi mortal seyirli olabilir.Dirençli hipervolemi diyaliz endikasyonudur.
Kaşıntı Üremik kaşıntı özellikle kronik böbrek hastalığın ileri evrelerinde ortaya çıkan, başlıca ısı ve stresin alevlendirdiği, patofizyolojisi net olarak ortaya konamamış, en sıkıcı üremik yakınmalardan birisidir. Dirençli üremik pruritus diyaliz endikasyonudur.
Ödem Ödem, intersitisyel alanda sıvı hacminin artması olarak tanımlanır. Lokal olarak venöz ve lenfatik drenaj bozukluklarında ve kalp yetmezliği, nefrotik sendrom, siroz gibi çeşitli klinik durumların seyri sırasında da ödem gelişebilir. Ödem patogenezinde artmış kapiller hidrostatik basınç, azalmış kapiller onkotik basınç ve artmış kapiller geçirgenlik durumlarından bir ya da bir kaçı sorumludur. Diüretik ile yetersiz ödem tedavisi diyaliz bir tedavi seçeneğidir.
Hipotansiyon Hipotansiyon, sistolik kan basıncı (SKB) 90 < mmHg, ortalama arteriyel basınç < 60-65 mmHg olması ya da hipertansif hastalarda SKB bazal değerinden < 40 mmHg düşmesi olarak kabul edilmektedir. Diyaliz tedavisi esnasında hipotansiyon sık görülen komplikasyonlardan biridir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü