MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Göğüs Cerrahisi 5-1 (GOCR501)

Ders Oturumu 3

"Cerrahi enfeksiyon hastalıkları (bronşektazi, akciğer apsesi)"

Prof. Dr. Tamer Altınok (2 ders saati)

Ders özeti

Bronşiektazi, infeksiyon ve inflamasyona bağlı olarak bronş duvarındaki elastik doku ve kassal içeriğin yıkımı sonucunda oluşan kalıcı genişleme ve harabiyet ile karakterize kronik bir akciğer hastalığıdır. Akciğer apsesi, piyojenik mikroorganizmaların akciğer parankiminde doku nekrozu ve kavite oluşumuna yol açması sonucu oluşan lokalize süpüratif bir enfeksiyondur. Cerrahi gereksinimi açısından bu hastalarda ayrıntılı değerlendirme yapılması şarttır.
Öğrenme hedefi: Belirti ve bulgular ışığında cerrahi enfeksiyon hastalıklarını tanıma ve başlangıç tedavilerini planlayabilme

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Ateş Bronş ve akciğer parankimini tutan tüm hastalıklarda enfeksiyonun derecesine göre ateş sık gözlenen bir semptomdur.
Çomak parmak Bronşektazi ve akciğer apsesine bağlı kronik dönemde olabileceği gibi akciğer apsesinin akut döneminde de karşılaşılabilen bir durumdur.
Dispne Akciğerdeki enfektif hastalığın derecesi ile uyumlu olarak solunum kapasitesinde azalmaya bağlı dispne görülmektedir.
Hemoptizi Özellikle bronşiektazide, nadir de olsa akciğer apsesinde lezyonların vasküler yapılarla ilişkisine göre masif boyutlara ulaşabilen hemoptizi görülebilir.
Siyanoz Bronşiektazide uzun süredir devam eden kronik siyanoz mevcuttur. Akciğer apsesinde yoğun hastalıklarda siyanoz görülebilir.
Öksürük Bronşiektazi, kronik öksürüğün en sık sebeplerinden biridir. Bronşlarda anormal genişlemeler sonucu sekresyonların atılamaması sekresyonlu öksürüğe sebep olmaktadır. Akciğer apsesinde genellikle öksürük başlangıcı 1 aydan uzun değildir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü