Göz Hastalıkları 5-1 (GOZH501)

"Göz travmaları"

Dr. Öğr. Üy. Enver Mirza (1 ders saati)

Oküler travma geniş spektruma sahip olan yaralanmaları içerir. Ön segment ve/veya arka segmentte ciddi veya daha az ciddi olan komplikasyonlara neden olabilir. Bir kısmı medikal olarak tedavi edilebilirken bir kısmında cerrahi tedavi gerekebilir.
Öğrenme hedefi: Oküler travma almış bir hastanın tanısını koymak ve tedavisini düzenlemek

Görme bozukluğu/kaybı Göz Travmasına uğramış bir hastada travmanın şiddetine göre değişen oranlarda Görme bozukluğu/kaybı yaşanabilir.
İlaçların istenmeyen etkileri/ilaç etkileşimleri Göze uygulanmaması gereken ilaçların oküler yüzeye tatbiki sonrası kimyasal yaralanmalar görülebilir.
Pitozis Kapak yaralanmalarına bağlı üst göz kapağında düşüklük görülebilir.
Başağrısı Oküler travma sonrası ciddi GİB yüksekliğine bağlı görülebilir.
Bulantı-kusma Oküler travma sonrası ciddi GİB yüksekliğine bağlı görülebilir.
Çift görme Orbita Tabanının Blow-out Kırığında hastlarda çift diplopi görülebilir. Tipik olarak hem yukarı hem aşağı bakışta diplopi görülür. Orbitadaki hemoraji ve ödem inferior rektus ve inferior oblik kaslarını periorbitaya bağlayan septumları gergin bir hale getirmesi ile ve inferior rektus ve inferior oblik kaslarının veya komşuluğunda bulunan bağ ve yağ dokuların mekanik olarak kırık içinde sıkışması ile görülür.
Pupil değişiklikleri Künt travmaya bağlı pupil sfinkter yırtıkları görülebilir.
Ödem Sensoriyal retinanın sarsıntısı sonucu kommosyo retina (retinada ödem) görülebilir.
Kırmızı göz (Gözde kızarıklık) Konjonktiva travması olan hastada subkonjonktival hemoraji görülebilir.