MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Patoloji 3-1 (PATO301)

Ders Oturumu 100

"Kan akımı bozuklukları 4: Emboli"

Prof. Dr. Hacı Hasan Esen (100 ders saati)

Ders özeti

Emboli: Damar içinde kanla dolaşan, kaynağından uzak bir yere taşınan serbest bir kitledir. Bu kitle; katı, sıvı, gaz olabilir. Emboli kaynakları: Trombüslerden (%99) (Tromboembolizm), Yağ damlacıkları, Azot kabarcıkları,, Kolesterol embolisi (aterosklerotik artıklar), Tümör parçaları, Kemik iliği parçaları ve Yabancı cisim (Mermi embolisi). Emboli kitleleri geçemiyecekleri çaptaki damarda takılırlar, buna bağlı olarakta; Damarda tam yada kısmı tıkanma yaparlar. Distaldeki dokuda infarktüs gelişir. Tıkanan bölgeye göre klinik bulgu verirler. Tıkanan bölgeye göre hayati önem taşır. En çok Akciğer ve Beyin infarktüsleri görülür. Pulmoner Tromboembolizm: Klinikte hala karşılaşılan bir problemdir. Yatan hastalarda 100 binde 20-25 oranında görülür. %95 derin bacak ven trombozlarından kaynaklanır. Pulmoner embolilerin %60-80’i küçüktür, klinik belirti vermez. Zamanla bu bölgede organize olarak duvara kaynaşırlar. Pulmoner dolaşımın %60’dan fazlası tutulursa ani ölüm, sağ kalp yetmezliği (Kor pulmonale) gelişir. Sistemik Tromboembolizm: Arteriel dolaşımdaki embolilerdir. %80 Kalpteki mural trombüslerden gelişir. Diğerleri; Ülsere aterosklerotik plak, Aort anevrizmalarındaki trombüsler, Kapakçık vejetasyonlarından kaynaklanırlar. Arteriel embolizasyonda damarın kanlandırdığı dokuda genellikle infaktüs gelişir. Yağ Embolizmi: Uzun kemiklerin (yağlı kemik iliği olan kemiklerde) kırıklarında, Yumuşak doku travmaları, Yanıklardan sonra gelişebilir. Şiddetli iskelet sistemi travması geçiren kişilerin %90 nında yağ embolisi gelişir fakat %10 u klinik bulgu verir. Yağ Embolisi Sendromu (YES) Akciğer Yetmezliği, Nörolojik semptomlar, Anemi, Trombositopeni ile birliktedir. %10 ölüm meydana gelir. YES Semptomlar; Ani takipneDispneTaşikardiPeteşial kanamalar,Nörolojik Semptomlar (İrritabilite, Huzursuzluk, Deliryum ve Komadır). Hava Embolizmi: Doğum işlemi esnasında, Göğüs travmalarında, Ani atmosfer basıncı değişikliklerinde (dekompresyon hastalığı) görülür. Amnion Sıvısı Embolizmi: Doğum sonrası dönemde nadiren görülür (1/50.000). % 80 ölüm oranı vardır. Plasental zarlarda yırtılma ve uterus venlerinin açılması ile gerçekleşir.
Öğrenme hedefi: Bu derste kan akımı bozuklukları sonucu ortaya çıkan Emboli' nin tanımı nedenleri ve bunların patolojik özelliklerinin bilinmesi amaçlanmıştır

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Abortus uterin ve plesantal bölge embolileri abortus yapabilir
Anemi YES de anemi görülür
Başağrısı Santal Sinir Sistemi Embolilerinde başağrısı görülür
Baş dönmesi Santal Sinir Sistemi Embolilerinde başdönmesi görülür
Bilinç değişiklikleri Santal Sinir Sistemi Embolilerinde bilinç değişiklikleri görülür
Denge/hareket ile ilgili sorunlar Santal Sinir Sistemi Embolilerinde Denge/hareket ile ilgili sorunlar görülür
Dispne akciğer Embolilerinde görülür
Görme bozukluğu/kaybı göz bölgesi Embolilerinde geçici ya da kalıcı olabilir
Kanama eğilimi YES de kanama eğilimi artar
Karın ağrısı batın içi kanamaları ve infarktüsleri karın ağrısı yapar
Öksürük akciğer trombozları neden olabilir
Peteşi, purpura, ekimoz YES te görülür
Tütün kullanımı tütün kullanımı emboli riskini arttıran bir durumdur

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü