MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Anesteziyoloji ve Reanimasyon 4-1 (ANES401)

Ders Oturumu 7

"Solunum yetmezliği (Havayolu sağlanması)"

Prof. Dr. Atilla Erol (2 ders saati)

Ders özeti

Hasta güvenliğinin maksimum düzeyde sağlanarak komplikasyonların en aza indirildiği bir havayolu kontrolü için öncelikle havayolunun değerlendirilmesi, hazırlık ve donanımın kontrolü ve optimum hasta pozisyonunun sağlanması ön şartlardır. Daha sonra ise effektif ventilasyon için havayolu gereçlerinin doğru kullanımı, entübasyon kararının doğru zamanda verilebilmesi ve güvenli entübasyon yapılabilmesi için izlenecek yol haritasının belirlenmesi gerekmektedir.
Öğrenme hedefi: Havayolu yönetiminde dikkat edilmesi gereken temel noktalara hakim olur ve kullanılabilecek havayolu gereçleri hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Bilinç değişiklikleri Havayolu kontrolü sağlanacak hastalar hafif bilinç bulanıklığından derin komaya kadar değişen geniş bir spektrumda bilinç değişikliği gösterebilirler.
Boğaz ağrısı Endotrakeal entübasyon sonrası en sık görülen komplikasyonlardan biri boğaz ağrısı ve yutkunmada güçlüktür.
Hışıltılı solunum ("wheezing") Çocuklarda endotrakeal entübasyonda uygun boyutta tüp kullanılmaması entübasyon sonrası hışıltılı solunum sebebi olabilir.
Horlama Horlama havayolunun değerlendirilmesinde sorgulanması gereken bir semptom olup varlığı zor havayolunun bir göstergesi olabilir.
Laringeal Obstrüksiyon Pekçok farklı sebebi olan laringeal obstrüksiyon acil havayolu kontrolü sağlanması gereken bir klinik tablodur.
Mikro‐makrosefali Mikro-makrosefali zor havayolu nedeni olabilecek pediatrik sendromların bir komponenti olabilir.Dolayısıyla havayolu kontrolü öncesi sorgulanması gereken anatomik farklılıklardandır.
Ödem Doğru boyutta endotrakeal tüp kullanılmaması veya uzun süreli entübasyonlar sonrası havayolunda ödem gelişebilir.
Öksürük Endotrakeal entübasyon sonrası ödem,mukozal hasar veya havayolu hiperreaktivitesi nedeniyle oluşan bir kompilkasyondur.
Ses kısıklığı Endotrakeal entübasyon sonrası nadir de olsa görülebilen komplikasyonlardandır.
Siyanoz Ventilasyonun yetersiz olduğunun göstergesidir. Kullanılan havayolu gereçlerinin ve hasta pozisyonunun yeniden değerlendirilmesi gerekir. Ayrıca doğru yapılmamış bir endotrakeal entübasyon da geç semptomlarındandır.
Stridor Uygun boyutta kullanılmayan endotrakeal entübasyon tüpü ve uzun süreli entübasyon sonrası stridor görülebilir.
Yabancı cisim (yutma/aspirasyon/kulak/burun) Yabancı cisim aspirasyonları zor havayolu kontrolüne neden olabilir.
Ajitasyon Efektif solunum yapamayan kişi hipoksi ve parsiyel karbondioksit basıncının artması nedeni ile ajitasyon yaşayabilir.
Burun kanaması Burun kanaması endotrakeal entübasyonun nazal yolla yapıldığı hastalarda endotrakeal tüpün mukozada hasara yol açması nedeniyle görülebilen bir komplikasyondur.
Abdominal distansiyon Hasta alt özofagus sfinkter basıncından daha yüksek bir basınçla ventile edilirse bu durum abdominal distansiyona neden olarak aspirasyon riski artırabilir.
Ağızda yara Hastanın anatomisine uygun olmayan havayolu gereçlerinin kullanımı veya uygun gerecin doğru kullanılmaması mukozal hasarlara neden olabilir.
Dispne Dispne kişinin soluk alıp vermesini rahatsızlık duyacak şekilde hissetmesi olarak tanımlanır. Uygun boyutta kullanılmayan endotrakeal entübasyon tüplerinin havayolunda oluşturduğu ödem dispneye neden olabilir.
Apne Apne spontan solunumun durmasıdır ve uzun sürmesi halinde hipoksi ve arreste neden olabilir. Bu nedenle acil tanı konularak havayolu kontrolü sağlanması gereken bir klinik tablodur.
Doğuştan yapısal anomaliler Özellikle pediatrik popülasyonda görülen bazı sendromlarda havayolunu ilgilendiren yapısal anomaliler görülebilmektedir.Bu anomaliler zor havayolu sebebi olmaktadır ve havayolu kontrolünde özel yol haritası oluşturulması gerekmektedir.
Asfiksi Asfikside ana sorun dokularda ani ve derin oksijen yetmezliğinin oluşmasıdır. En sık nedenlerinin başında solunum yetmezliği gelmektedir.Acil havayolu kontrolü gerektiren klinik tablodur.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü