MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Radyoloji 5-1 (RDYO501)

Ders Oturumu 37

"Solunum sistemi radyolojisine giriş"

Doç. Dr. Necdet Poyraz (1 ders saati)

Ders özeti

Akciğer grafisi toraksı tutan hastalıkların varlığını araştırmak, nedenlerini ortaya koymak ve hastalık süreçlerini izlemek amacıyla çekilir. X ışını kullanılır. Rutin akciğer grafisi ayakta, posteroanterior pozisyonda çekilir. Toraks BT, çok daha yüksek kontrast çözünürlüğü ve doku süper pozisyonunun olmaması nedeniyle direkt akciğer grafisinden daha üstün bir görüntüleme yöntemidir. Akciğer embolisi, pnömoni, aort diseksiyonu, travmatik aorta hasarı, plörit, amfizem, kanser gibi, altta pek çok nedenin yattığı akut göğüs ağrısı-dispne olgularında BT ideal bir tetkiktir. BT anjiyografi ile konvansiyonel anjiyografiye eşit, hatta bazı durumlarda daha üstün kalitede görüntü elde etmek mümkündür.
Öğrenme hedefi: Solunum sistemi radyolojisinde kullanılan görüntüleme yöntemlerini, temel anatomisini, kullanılan terminolojiyi, elementer lezyonları bilir

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Dispne Alveoller su, püy ve hücre ile dolarak BT'de buzlu cam yoğunlukları ve konsolidasyona neden olur. Alveollerdeki gaz alışverişinin kesilmesine bağlı dispne ortya çıkabilir.
Hemoptizi Tüberküloz gibi kronik hastalıklarda bronşiyal arter zedelenmesiyle masif hemoptiziler görülebilir.
Yabancı cisim (yutma/aspirasyon/kulak/burun) Yabancı cisim bronşları tıkadığında distalindeki akciğerde hava hapsi, atelektazi ve postobstrüktif konsolidasyonlar görülebilir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü