Semptomdan Ayırıcı Tanıya 3-4 (AILE304)

"Üst ve alt gastrointestinal kanama"

Dr. Öğr. Üy. Mustafa Kürşat Ayrancı (1 ders saati)

Gastrointestinal sistemin herhangi bir yerinde gizli veya aşikar kanama şeklinde olabilir. Aşikar kanamalar; hematemez, melena veya hematokezya şeklinde karşımıza çıkar. Alt ve üst GIS kanamalarına medikal veya cerrahi yaklaşım gerekebilmektedir.
Öğrenme hedefi: GIS kanamalarının etyoloji, patogenez, semptom ve klinik bulgularına göre ayırıcı tanıya gitmek

Melena‐hematemez Her ikiside sıklıkla üst GIS kanamaların belirtilerindendir. Melena sindirilmiş kanın pis kokulu şekilde rektal bölgeden çıkması, hematemez ise mide asidi ile karşılaşan kanın kahve telvesi gibi kusma ile ağızdan çıkmasıdır.
Anemi Hem üst hem de alt GIS kanamaları kronik süreçte gizli kanamalara bağlı olarak anemi ile gelebilmekte, akut masif kanamalar ise hemorajik şoka yol açabilen anemiye sebebiyet verebilmektedir.
Baş dönmesi Anemi kaynaklı hipovolemik şokun sonucunda ortaya çıkabilmektedir.
Halsizlik Anemiye sekonder olarak halsizlik ve yorgunluk semptomlerı görülebilir. Hatta ilk semptom olarak bile karşımaza çıkabilir.
Hematokezya/rektal kanama Genellikle alt GIS kanamalarına bağlı görülür.
Hipotansiyon Anemi kaynaklı hipovolemik şokun sonucunda ortaya çıkabilmektedir.