MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

İç Hastalıkları 4-1 (ICHA401)

Ders Oturumu 8

"Sistemik Hastalıklar ve Böbrek"

Prof. Dr. Nedim Yılmaz Selçuk (2 ders saati)

Ders özeti

Böbrek sistemik hastalıklarından en çok etkilenen organlardan biridir. Hem sistemik hastalıkların kendisi hem de bu hastalıklar için kullanılan tedaviler böbrek hasarına yol açabilir. Diyabet, lsistemik lupus eritematozis, kalp, karaciğer hastalıkları ve paraproteinemiler böbrek hasarına sık yol açan sistemik hastalıklardır. Sistemik hastalıkların renal tutulumları hakkında bilgi sahip olunmalı ve bu hastalıklarda böbrek fonksiyonlarının takibi belirli aralıklarla düzenli olarak yapılmalıdır.
Öğrenme hedefi: Sistemik hastalıklar ile ilişkili böbrek hastalıklarını bilri, risk faktörlerini sıralar, tanı ve tedavi planı yapar.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Hemoptizi Hemoptizi akciğer veya bronş kaynaklı kan tükürme olarak tanımlanır. Nefrolojide genelde pulmorenal sendrom ve akciğer ödeminin klinik bir bulgusu olabilir.
Anüri/Oligüri Oligüri: Yetişkinlerde 400mL/gün idrar yapma veya genç çocuklarda 24mL/kg/gün idrar miktarı olarak tanımlanır. Akut olarak meydana gelir ve primer renal hastalık, renal perfüzyon azalması veya mesane çıkış tıkanıklığı nedenleriyle oluşabilir. Anüri: Yetişkinlerde 50mL/gün idrar çıkarılması olarak tanımlanır. Nadir olmasına rağmen akut renal yetmezlik, son dönem kronik renal yetmezliği gösterebilir. Anüri, üriner obstruksiyondan dolayı da olabilir. Anürinin uzaması üremiye yol açar.
Hematüri Hematüri kabaca idrarda eritrositlerin bulunması durumudur. İdrarda renk değişikliğine neden oluyorsa makroskopik, idrar analizi ile saptanıyorsa mikroskopik hematüri denir. Glomerüler kaynakli hematüri de eritrositler dismorfik olup eritrosit silendirlerine sebep olabilirler. Sıklıkla nefritik sendromla görülürken nefrotik sendromlu hastalarda da saptanabilir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü