MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Nöroloji 5-1 (NORO501)

Ders Oturumu 71

"Myastenia Gravis ve Kolinerjik Kriz"

Doç. Dr. Ali Ulvi Uca (2 ders saati)

Ders özeti

Myastenia gravis, postsinaptik kas zarındaki asetilkolin reseptörüne (AChR), kasa özgü kinaza (MuSK) veya diğer AChR ile ilişkili proteinlere karşı antikorların neden olduğu otoimmün bir hastalıktır. Lokalize veya genel kas zayıflığı baskın semptomdur ve antikorlar tarafından indüklenir. Semptomatik tedavisinde asetilkolinesteraz inhibitörleri kullanılır. Asetilkolinesteraz inhibitörlerinin tedavi edici dozu geçmesi sonrası nöromüsküler kavşaklarda ve sinapslarda aşırı asetilkolin birikimi hem muskarinik hem de nikotinik toksisite semptomlarına neden olur. Bunlar kramplar, artan tükürük salgısı, gözyaşı, kas zayıflığı, felç, kas fasikülasyonu, ishal ve bulanık görmedir.
Öğrenme hedefi: Myastenia Gravis ve kolinerjik krizin belirti ve bulgularını tanıyabilmek.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Bilinç değişiklikleri Myastenik ataklar sırasında beyin hipoksik kalmadığı sürece bilinç değişikliği olması beklenmemektedir.
Disfaji Myastenia graviste yutma ile ilişkili kaslar etkilendiği için hastalık disfajiye neden olur.
Bilişsel bozukluklar/unutkanlık Myastanik atak sırasında hipoksiye bağlı olarak bilişsel buzukluklar görülebilir.
Kramp Asetilkolinesteraz inhibitörlerinin tedavi edici dozu geçmesi sonrası nöromüsküler kavşaklarda ve sinapslarda aşırı asetilkolin birikimi hem muskarinik hem de nikotinik toksisite semptomlarına neden olur. Bunlar kramplar, artan tükürük salgısı, gözyaşı, kas zayıflığı, felç, kas fasikülasyonu, ishal ve bulanık görmedir.
Pitozis Myastenia gravis hastalarında kas sinir kavşağındaki post-sinaptik asetil kolin reseptörlerine karşı antikor gelişmektedir. Kas tutulum yerine özellik olarak geceleri artan ekstremiterlerde güçsüzlük, konuşma bozukluğu, pitoz ve yutma güçlüğü olabilmektedir.
Uyku ile ilgili sorunlar Myastenai gravis hastalarının %30-40'ında orofaringeal kaslar dahil olmak üzere uykuda solunum bozukluğuna yol açan solunum kaslarında zayıflık geliştiği bilinmektedir.
Ajitasyon Myastenia gravis hastalarında genellikle panik bozukluk, yaygın anksiyete bozukluğu gibi anksiyete bozuklukları ve depresif bozukluklar görülür.
Anksiyete Myastenia gravis hastalarında genellikle panik bozukluk, yaygın anksiyete bozukluğu gibi anksiyete bozuklukları ve depresif bozukluklar görülür.
Apne Myastenai gravis hastalarının %30-40'ında orofaringeal kaslar dahil olmak üzere uykuda solunum bozukluğuna yol açan solunum kaslarında zayıflık geliştiği bilinmektedir.
Çift görme Myastenia graviste hastalığın göz kaslarını etkilemesi sonucu gözün farklı yönlere çevrilmesinde zorluk yaşanabilir ve buna bağlı olarak da çift görme (diplopi) durumu ortaya çıkabilir
Diyare Nöromüsküler kavşaklardaki nikotinik ve muskarinik reseptörlerin aşırı uyarılmasının bir sonucu olarak kolinerjik bir kriz gelişir. Genel olarak kolinerjik kriz, aşırı tükürük, kramplar, ishal ve bulanık görme gibi başka semptomlara neden olur.
Duygudurum değişiklikleri Myastenia gravis hastalarında genellikle panik bozukluk, yaygın anksiyete bozukluğu gibi anksiyete bozuklukları ve depresif bozukluklar görülür.
Emme güçlüğü Konjenital myastenia gravis hastalağında beslenme zorluğu, emme güçlüğü, ağlama, boğulma nöbetleri, göz kapağı düşüklüğü ve genel güçsüzlük görülebilmektedir.
Görme bozukluğu/kaybı Nöromüsküler kavşaklardaki nikotinik ve muskarinik reseptörlerin aşırı uyarılmasının bir sonucu olarak kolinerjik bir kriz gelişir. Genel olarak kolinerjik kriz, aşırı tükürük, kramplar, ishal ve bulanık görme gibi başka semptomlara neden olur.
Halsizlik Myastenia gravis hastalarında kas sinir kavşağındaki post-sinaptik asetil kolin reseptörlerine karşı antikor geliştiği için hastalarda geceleri artan kas güçsüzlüğü ve halsizlik olabilmektedir.
Konuşma bozuklukları (afazi, disfazi, dizartri, kekemelik, vb.) Myastenia gravis hastalarında kas sinir kavşağındaki post-sinaptik asetil kolin reseptörlerine karşı antikor gelişmektedir. Kas tutulum yerine özellik olarak geceleri artan ekstremiterlerde güçsüzlük, konuşma bozukluğu, pitoz ve yutma güçlüğü olabilmektedir.
Siyanoz Hem miyastenik kriz hem de kolinerjik kriz, hırıltılı solunum, bronkore, solunum yetmezliği, terleme, siyanoz ile bronkospazma neden olabilir.
Kas güçsüzlüğü Myastenia gravis hastalarında kas sinir kavşağındaki post-sinaptik asetil kolin reseptörlerine karşı antikor geliştiği için hastalarda geceleri artan kas güçsüzlüğü ve halsizlik olabilmektedir. Ayrıca asetilkolinesteraz inhibitörlerinin tedavi edici dozu geçmesi sonrası nöromüsküler kavşaklarda ve sinapslarda aşırı asetilkolin birikimi hem muskarinik hem de nikotinik toksisite semptomlarına neden olur. Bunlar kramplar, artan tükürük salgısı, gözyaşı, kas zayıflığı, felç, kas fasikülasyonu, ishal ve bulanık görmedir.
Üriner inkontinans Bazı küçük çalışmalar, MG'li kişilerde mesane problemlerinin yaygın olduğunu bulmuştur. En sık görülen üriner semptomlar şunlardır: Noktüri, idrar kaçırma veya mesane kontrolünün kaybı ve mesanenin boş olmadığı hissi.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü