MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Çocuk Sağlığı 4-1 (PEDI401)

Ders Oturumu 40

"Serebral Palsi"

Prof. Dr. Ahmet Sami Güven (1 ders saati)

Ders özeti

Serebral Palsi (SP) Özet: Halk arasında beyin felci yada spastik çocuk olarak bilinen SP, çocukluk çağında en sık disabiliteye neden olan hastalıktır. En sık görülen tipi spastik tipi (kuadriplejik yada tetraplejik tip) görülmektedir.Esas olarak 1.motor nörondaki kalıcı hasara bağlı motor hareket bozukluğu olmakla birlikte epilepsi, hareket bozuklukları, görme, işitme, öğrenme, psikiyatrik ve ortopedik pek çok problemler beraberinde görülebimektedir. Bundan dolayı hastaların takip ve tedavisinde primer Çocuk Nöroloji uzmanı ve bunun yanında, Göz, KBB, FTR, Çocuk Psikiyatri ve ortopedi gibi pek çok branşların bir arada olduğu geniş bir çalışma grubunu içermelidir.
Öğrenme hedefi: Öğrenim Hedefi: Serebral palsinin tanımı, sınıflaması, klinik bulguları, eşlik eden somptom ve bulguları, ayrıcı tanısı, tedavisi ve izlemi

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Denge/hareket ile ilgili sorunlar Spastik tip serebral palside (kuadriplejik, hemiplejik ve diplejik tip) 1.motor nöron lezyonlarının büyüklüğüne bağlı olarak ekstremitelerde kas tonusu artışı (spasitisite), DTR'lerde artış ve patolojik refleksler (aşil klonusu, babinski pozitifliği ve hoffman belirtisi) ortaya çıkmaktadır. Serebral palsinin diskinetik tipinde bazal ganglion etkilenimine bağlı koreoatetoik ve distonik hareketler ve ataksik tip SP de serebellar lezyonlara bağlı olarak ataksi ortaya çıkmaktadır.
Eklemlerde hareket kısıtlılığı Serebral palsinin ilerleyen dönemlerinde çeşitli otopedik problemler görülebilir: eklemlerde hareket kısıtlılığı, skolyoz, pes ekinovarus vs.
Görme bozukluğu/kaybı Serebral palside çeşitli görme problemleri ortaya çıkabilmektedir. En sık şaşılık (strabismus) görülmektedir.
Hareket bozuklukları Serebral palsinin diskinetik tipinde bazal ganglion etkilenimine bağlı koreoatetoik ve distonik hareketler ve ataksik tip SP de serebellar lezyonlara bağlı olarak ataksi ortaya çıkmaktadır.
İşitme bozukluğu ve Tinnitus Serebral palislerde özellikle kernikterus sekeline bağlı gelişen diskinetik tip SP'de 8.kraniyal etkilenimine bağlı işitme kaybı görülmektedir.
Konuşma bozuklukları (afazi, disfazi, dizartri, kekemelik, vb.) Serebral palside özellikle konuşma merkezinde lezyonları olanlarda çeşitli konuşma bozuklukları görülebilir: afazi, disfazi, kekemelik vs
Konvulsiyonlar Serebral palside 1.motor tutulumu olduğunda özellikle kortikal tutulumu fazla olanlarda epileptik konvülsiyonlar görülebilir.
Mikro‐makrosefali Serebral palislerde özellikle intrautewrin asfiksiye bağlı olarak mikrosefali gelişebilmektedir.
Öğrenme güçlüğü Serebral palside kortikal lezyonlar olduğundan dolayı öğrenme güçlüğü ve mental retardasyon eşlik edebilmektedir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü