MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Genel Cerrahi 4-1 (GNCR401)

Ders Oturumu 5

"Safra Kesesi ve Safra Yolları Hastalıkları"

Prof. Dr. Süleyman Şakir Tavlı (2 ders saati)

Ders özeti

Akut ve kronik kolesistit, gangrenöz kolesistit tanımları ve tedavilerinin öğrenilmesi. Safra kesesi taşlarınan ve poliplerine tedavi yaklaşımlarının öğrenilimesi. Safra yolalrında meydana gelen malign ve benign hastalıkların ayırıcı tanılarını yapabilme ve tedavi modalitelerinin öğrenilmesi.
Öğrenme hedefi: Safra Kesesine bağlı meydana gelen acil ve elektif hastalıkların tanı ve tedavisinin öğretilmesi. Safra yollarında meydana gelen malign ve benign hastalıkların öğrenilmesi.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Ateş Kolesistit ve kolanjite bağlı olarak vücut ısısında artış ile meydana gelen bir bulgu olarak safra yollarına bağlı enfeksiyonu olan hastalarda görülebilecek semptomdur.
Bel ve sırt ağrısı özelikle kolelitiyazis ve koledokolitiyzis kliniklerinde sırta ve bele vuran kolik tarzda dakikalar içerisinde artan ve azalan epizotlar olarak tarif edilen semptomdur.
Halsizlik safra kesesi ve safra yollarına bağlı enfeksiyon durumlarında vücutta olan genel güçsüzlük halinin semptomatik olarak tarif edildiği ifade şeklidir.
İdrar renk değişikliği safra yolları tıkanıklığın a bağlı hiperbiluribinemiye bağlı idrarda ürobilinojen artışı meydana gelerek idrar renginde koyulaşma bulgusu
İştah bozuklukları kolesistit ve kolanjit kliniğine bağlı bulantı ve buna ek olarak iştahta azalma.
Karın ağrısı Safra yolları iltihabına ve taşa bağlı olarak kolik tarzda dakikalar içerisinde artan ve azalan yemekten sonra provake olan karın ağrısı olabilir.
Kaşıntı bilirubin ciltte birikimine bağlı olarak kaşıntı olması sık görülen bir semptomdur.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü