MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Dahiliye 3-6 (ICHA306)

Ders Oturumu 100

"(Nefroloji) Proteinüriler"

Prof. Dr. Halil Zeki Tonbul (100 ders saati)

Ders özeti

Fizyolojik koşullarda idrarla günlük protein atılımı 150 mgr'ın altındadır. Tekrarlanan ölçümlerde bu değerin üzerinde protein atılımının saptanması, yani proteinüri, gözardı edilmemeli ve ileri değerlendirme yapılmalıdır. Bu düzeyin üzerindeki protein atılımı genel olarak altta yatan böbrek hasarının önemli bir göstergesidir.
Öğrenme hedefi: 1.Öğrenim Hedefi: Proteinüri tanımı yapar, nedenlerini ve proteinüri yapan hastalıkları sıralar, gerektiğinde hastayı uzmanına sevk eder.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Dispne Akciğer ödemi ve plevral sıvı nedeni ile akut ve/veya kronik böbrek hastalığında dispne sıkca görülmekte olup akciğer ödemi mortal seyirli olabilir.Patogenezdeki muhtemel mekanizmalar; sıvı retansiyonu, sol ventrikül yetmezliği, nefroitk sendrom, hipoalbuminemi ve pulmoner mikrovasküler geçirgenlik artışıdır.
İdrar renk değişikliği İdrarda Kırmızı-Kahverengi Renk Değişikliği durumunda hematüri ve hematüri dışı nedenleri mutlaka ayırt etmeliyiz.Hematüri dışı nedenler Hemoglobinüri - Miyoglobinüri - Gıda boyaları -Rifampisin. Hemoglobinüri ve miyoglobülinüri durumunda eşlik eden proteinüri ve idrar mikroskopisi yardımcıdır. özellikle nefritik sendromda proteinüri hematüri birliktaliği görülebilir.
Ödem Ödem, intersitisyel alanda sıvı hacminin artması olarak tanımlanır. Lokal olarak venöz ve lenfatik drenaj bozukluklarında ve kalp yetmezliği, nefrotik sendrom, siroz gibi çeşitli klinik durumların seyri sırasında da ödem gelişebilir. Ödem patogenezinde artmış kapiller hidrostatik basınç, azalmış kapiller onkotik basınç ve artmış kapiller geçirgenlik durumlarından bir ya da bir kaçı sorumludur.
Hipertansiyon Erişkinlerde (>18 yaş) hekim tarafından yapılan tekrarlanan klinik ölçümler ile sistolik kan basıncı ≥140 mmHg ve/veya diyastolik kan basıncı ≥90 mmHg olması hipertansiyon olarak tanımlanır. Nefritik sendromun komponenti olup nefrotik sendromda da görülebilir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü