MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

İç Hastalıkları 4-1 (ICHA401)

Ders Oturumu 92

"Siroz ve komplikasyonları"

Prof. Dr. Murat Bıyık (3 ders saati)

Ders özeti

Siroz, kompanse ve dekompanse olmak üzere 2 evre ye ayrılır. Dekompansasyon bulguları, varis kanamaları, asit, peritonit, hepatik ensefalopati, hepatorenal sendrom ve hepatopulmoner sendromdur. Bu bulguların herbiri karaciğer nakli için endikasyon oluşturur. dekompanse siroz geliştiğinde sağ kalım belirgin şekilde azalır.
Öğrenme hedefi: Sirozun tanımını, etyolojisini, patogenezini ve komplikasyonlarını bilmeli

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Bilinç değişiklikleri karaciğer sirozlu bir hastada veya akut karaciğer yetmezliğinde hepatik ensefalopati akla getirilmelidir.
Dispne Hepatopulmoner sendrom (HPS)da sık görülmekle birlikte non spesifiktir. Platipne ise HPS için tipiktir.
Hematokezya/rektal kanama Hematokezya genellikle alt GİS kanama bulgusu olmakla birlikte, varis kanamalarında kısa sürede yoğun kanama geliştiğinden hematokezya da görülebiir.
Jinekomasti Sirozda östrojen yıkımı azaldığından jinekomasti görülebilir. Ayrıca asit tedavisi için kullanılan spirinolaktan grubu diüretiklerde jinekomasti yapabilir.
Kanama eğilimi Sirozda hem pıhtılaşmaya hem de kanamaya eğilim artmıştır.
Ödem Ödem ve asit sirozlu hastalarda sık görülür. Albumin sentezi azaldığından intravaskuler osmotik basınç azalır ve boşluklara sıvı kaçışı kolaylaşır.
Tremor Flepping tremor=hepatik ensefalopati

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü