MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Farmakoloji 3-5 (FRMA305)

Ders Oturumu 7

"Androjenler, anabolik steroidler ve antiandrojenik ilaçlar"

Prof. Dr. Kısmet Esra Nurullahoğlu Atalık (1 ders saati)

Ders özeti

Testosteron erkeklerde temel androjenik hormondur, testisin leidig hücreleri tarafından luteinleyici hormonun kontrolü altında kolesterolden sentez edilip salgılanır. Kullanılan androjenik ilaçların büyük bir kısmı testosteron ve esterleridir.Androjenlerin en önemli endikasyonları; erkeklerdeki hipogonadizm ve hipopitüvitarizmin tedavisidir. Androjenik etkinliğine oranla anabolik etkinliği fazla olan androjenlere anabolik steroidler denir. Yapıca testosteron türevi ilaçlardır. Antiandrojenler ya reseptör antagonistik etkileri ile ya da T ve/veya DHT sentezini etkileyerek etki gösteren bileşiklerdir.
Öğrenme hedefi: ÖĞRENİM HEDEFİ: Androjenlerin biyosentezini, salgılanmasını, farmakokinetik özelliklerini, farmakolojik etkilerini, reseptörlerini, endikasyonlarını, yan etkilerini, kontrendikasyonlarını ve ilaçlarla etkileşmelerini, anabolik steroidlerin endikasyonlarını ve antiandrojenik ilaç gruplarını ve farmakolojik özelliklerini bilir.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
İlaçların istenmeyen etkileri/ilaç etkileşimleri Androjenlerin en ciddi yan etkileri çocuklarda ve kadınlarda virilizm (maskülinizasyon, erkekleşme) şeklindedir. Ses kalınlaşması, vücutta ve yüzde kıllanma, akne, klitoris hipertrofisi ve amenore oluşturabilirler.Çocuklarda epifiz plağının çabuk kapanması sonucu büyümenin erken durmasına neden olabilirler, çocuk cüce kalabilir. 12 yaşın altında tedaviye başlanmamalıdır.Su ve tuz tutulması sonucu ödem yapabilirler. Karaciğer bozuklukları, özellikle, 17-α metil grubu alanlarda görülebilir.Siproteron asetat, spermatojenezi durdurur ve erkekte geçici kısırlık yapar. Yorgunluk, bitkinlik, yüksek dozda sarılık ve kc yetmezliği yapabilir.Flutamid, bulantı, kusma ve reversibl kc bozukluğu yapabilir; serum transaminazları ve bilüribin düzeyleri yükselebilir.Bikalutamid ile tedavide serum transaminazları izlenmelidir, jinekomasti ve sıcak basması yapabilir.Finasterid kullanan erkeklerin yaklaşık yarısında libidoyu azalttığı ve impotens yaptığı bildirilmiştir. Dutasterid,İmpotans, libido azalması, ejakülasyonun bozulması, memelerde duyarlık ve büyüme yapabilir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü