Çocuk Sağlığı 4-1 (PEDI401)

"Metabolik hastalıklara genel yaklaşım"

Doç. Dr. Ahmet Osman Kılıç (1 ders saati)

Metabolik hastalıklar tek tek ele alındıklarında nadir görülselerde bir grup olarak değerlendirildiklerinde ciddi bir sağlık sorunu olarak göze çarpar. Metabolik hastalıkların çoğu otozomal resesif kalıtılır. Bu sebeple Türk toplumu gibi akraba evliliklerinin sık yapıldığı toplumlarda ciddi bir sağlık sorunu oluşturur.
Öğrenme hedefi: Bu dersin sonunda dönem 4 pediatri stajı öğrencilerinin metabolik hastalıkların tanımlamasını, önemini, hangi çocuklarda metabolik hastalık düşünülmesi gerektiğini ve metabolik hastalıklara birincil yaklaşımı ifade edebilmesi amaçlanmıştır.

Mikro‐makrosefali Metabolik hastalıklarda hem mikrosefali hem makrosefali görülebilir.
Nöbet geçirme Nöbet geçirme metabolik hastalıkların sık karşılaşılan semptomlarındandır.