MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Pediatri 3-6 (PEDI306)

Ders Oturumu 100

"Nöbet geçiren çocuğa yaklaşım"

Prof. Dr. Ahmet Sami Güven (100 ders saati)

Ders özeti

Nöbet Çocuk acil polikliniklerine en sık başvuru nedenlerinden birisidir. Aileler için de oldukça dramatik olan bu durumda nöbet tipinin belirlenmesi, acil müdahalenin yapılması ve uzun dönemde uygulanacak tedaviler va bu durum hakkında ailelerin bilgilendirilmesi önemlidir.
Öğrenme hedefi: Nöbetle gelen çocuğu tanıyabilme, acil müdahele, status durumunda yapılacak uygulamalrı ve tedaviyi yapabilmeli

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Ajitasyon Nöbetten önce hastalarda ajitasyon olabilmektedir. Bu durum santral eksitasyonla ilişkilidir
Ateş Çocuklarda ki nöbetin en sık nedeni ateşe bağlı durumlardır (Febril konvülsiyon). Ateşli enfeksiyonda salınan sitokinlere bağlı olarak nöronlarda uyarılma olmakta ve nöbete neden olmaktadır.
Başağrısı Bazı nöbetlerden özellikle JTK nöbetlerden sonra kasların aşırı kasılmasına bağlı olarak baş ağrısı olabilmektedir.
Bilinç değişiklikleri Nöbet esnasında hastanın bilincinin kapanabileceği akılda bulundurulmadır. Çünkü nöbet esnassında kortikal fonksiyonlar geçiici olarak devre dışı kalmaktadır.
Bulantı-kusma Nöbet esnasında otonomik bir belirti olarak bulantı ve kusma olabilmektedir. Buna bağlı olarak hastaların aspire etmemesi için yan yatrılması belirtilmelidir.
Konvulsiyonlar Konvülsiyonlar ateşli (febril) yada ateşsiz (afebril) olabilmektedir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü