MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Farmakoloji 3-2 (FRMA302)

Ders Oturumu 13

"Aminoglikozidler"

Prof. Dr. Ayşe Saide Şahin (1 ders saati)

Ders özeti

Aminoglikozid grubu ilaçlar (gentamisin, tobramisin, amikasin vb) bakteride protein sentezini inhibe ederler, bakterisid etki oluştururlar. Dar spektrumlu ilaçlardır, en duyarlı bakteri grubu Gram-negatif aerobik basillerdir. Sistemik etki oluşturmak için parenteral yolla uygulanırlar. Lokal etki oluşturmak amacıyla oral yoldaln kullanılabilirler. Fetal dolaşıma geçerler. Yağ dokusuna giremezler dozları ideal vücut ağırlığına göre hesaplanmalıdır. Terapötik indeksleri dardır, serum düzeylerinin izlenmesi gerekebilir.Nefrotoksik, ototoksik ve nörotoksik advers etkiler oluştururlar. Konsantrasyona bağımlı klinik etkinlik gösterirler.
Öğrenme hedefi: Aminoglikozid grubu ilaçların kimyasal yapısı , etki mekanizması, uygulama yolları, endikasyon ve kontrendikasyonları, advers etkileri, etkileşimlerini bilir.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
İlaçların istenmeyen etkileri/ilaç etkileşimleri Aminoglikozidlerin ortak advers etkileri ilaca göre değişen dercede nefrotoksik, ototoksik ve nörotoksik etkilerdir. Nefrotoksik ve ototoksik etki yönünden terapötik indeksleri düşüktür. Nefrotoksik etki reversbl niteliktedir. İlaçların serum düzeyi yüksek ise, tedavi 10 günü aşarsa ve diğer nefrotoksik ilaçlarla birlikte kullanım durumunda bu etki artar. Ototoksik etki irrevesbl olabilir. İv hızlı enjeksiyon nöromüsküler blok oluşturabilirler. Hipokalsemi, hipokalemi, myastenia gravis ve parkinson hastaları nörotoksik etkiye bu etkiye daha fazla duyarlıdır.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü