MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Tıp Tarihi ve Etik 1-2

(Preklinik Entegre)

Temel Tıp Bilimleri - Tıp Tarihi ve Etik (ETIK)

Eğitim Sorumlusu (ADES): Doç. Dr. Berrin Okka Anabilim Dalı Sekreteri: Meva Bekmezci Tel: None e-posta: None

AMAÇ

Tıp Tarihi ve Etik 1-2


ÖĞRENİM HEDEFLERİ

PROGRAM ÇIKTISI KORELASYON MATRİSİ

P 1P 2P 3P 4 P 5P 6P 7P 8 P 9P10P11P12 P13P14P15P16

DERS SAATİ SAYILARI

Teorik Pratik PDÖ Beceri T.AKTS
10 0 0 0 0

EĞİTİM BİRİMLERİ (EDUtoryumlar)

Edutorium Location
Dönem I Amfisi


ÖĞRETİM ÜYELERİ

Doç. Dr. Berrin Okka


DERS OTURUMLARI

Konu Başlığı Süre Anlatım Tipi Sıra No Eğitmen Özet Kazanım
Aydınlatılmış Onam 2 Preklinik (Teorik) 1 Doç. Dr. Berrin Okka Aydınlatılmış onam hastanın kendisine uygulanacak tanı ve tedavi yöntemlerinin kapsamını, yararlarını, risklerini varsa seçeneklerini bilerek bir uygulamayı kabul etmesidir. Aydınlatılmış onamın tanımını ve alma yöntemlerini öğrenir, etik ve sağlık hukuku açısından tartışır.
Afet triyajında etik ilkeler 1 Preklinik (Teorik) 2 Doç. Dr. Berrin Okka Afet koşullarında sınırlı kaynakların kullanımı ve toplumu doğru yönlendirmek önemli bir konudur. Afet triyajında uyulması gereken etik ilkeleri değerlendirir.
Tıp tarihi, Tarih öncesi Tıp ve Mezopotamya Tıbbı 1 Preklinik (Teorik) 3 Doç. Dr. Berrin Okka Tıp tarihine ilişkin bilgilerin ortaya konması çalışmalarını ilk insana kadar uzanan bir sürecin bulgularını değerlendirerek yapmak gerekir. Mezopotamya’da tıp büyüsel tıp anlayışı şeklindedir. Tıp tarihinin önemi, tarih öncesi tıp ve Mezopotamya tıbbı konularında bilgi sahibi olur.
Antik Mısır, Hint ve Çin Tıbbı 1 Preklinik (Teorik) 4 Doç. Dr. Berrin Okka Mısır tıbbında mumyalama tekniği gelişmiştir ve papirüsler Mısır tıbbı için önemli birer kaynaktır. Hint tıbbında hastalıkların nedenleri hakkında sihirsel bir yaklaşım vardır. Çin tıbbında kullanılan en yaygın tanı biçimi nabız muayenesidir. Antik Mısır, Hint ve Çin tıbbının özelliklerini öğrenir.
Antik Yunan Tıbbı ve Hipokratik Tıp 1 Preklinik (Teorik) 5 Doç. Dr. Berrin Okka Yunanlıların hastalık nedeni ve iyileştiricisi olarak kabul ettikleri birçok tanrısı vardı. Eski Yunan tıp okulları Kos ve Knidos’ da bulunmaktadır. Kos ekolünün tıptaki yaklaşımı Hipokrat’ın eserleri ile günümüze kadar gelmiştir. Antik Yunan tıbbı ve Hipokratik Tıp konularını öğrenir ve değerlendirir.
Türk Tıbbı (İslam öncesi ve Sonrası) 1 Preklinik (Teorik) 6 Doç. Dr. Berrin Okka Türklerde tedaviyle uğraşan şamanlardan başka otacı ya da emçi adı verilen ilaçla tedavi yapan hekimler vardır. Uygurların hastalık ve ilaç bilgilerinin gelişmiş olduğu kabul edilmektedir. Türk tıbbı (İslamiyet öncesi) hakkında bilgi sahibi olur.
Ortaçağ İslam Dünyasında Tıp ve Ünlü Hekimler 1 Preklinik (Teorik) 7 Doç. Dr. Berrin Okka İslam tıbbında bilimsel hareket Tercüme Dönemi ile başlayıp Telif Dönemi için iyi bir ortam oluşturmuştur. Telif döneminin ünlü hekimleri İbni Sina (980-1037) başta olmak üzere Biruni, Ebubekir Razi ,Zehravi ve Ali bin Abbas’tır. Ortaçağ İslam dünyasında tıp ve ünlü hekimleri, bu hekimlerin tıp dünyasına katkılarını tartışır.
Rönesans'ta tıp 1 Preklinik (Teorik) 8 Doç. Dr. Berrin Okka Salgın hastalıkların görüldüğü Ortaçağ Avrupa’sında manastırların hastalar için tek umut kaynağı olduğu söylenebilir.1244 yılında Salerno Tıp Okulu Avrupa’da tanınan ilk tıp okulu olmuştur. Rönesans’la başlayan süreçte sanat alanındaki çalışmalar özellikle anatomi alanında ilerlemelere neden olmuştur. Ortaçağ’da Avrupa tıbbını ve Rönesans dönemi tıbbını özellikleriyle öğrenir.
17.,18.,ve 19. Yüzyılda Tıp 1 Preklinik (Teorik) 9 Doç. Dr. Berrin Okka 17. yüzyılın buluşlarının başında kan dolaşımının bulunması gelmektedir. İbn al-Nefis 13. yüzyılda akciğer dolaşımını tarif etmişti. William Harvey kan dolaşımını tıp tarihine yerleştiren isim olmuştur. Anton van Leeuwenhoek mikroskopu geliştirmiştir.18. yüzyıl tıbbında Aydınlanma Felsefesi etkisi ile sosyal koşullar da mental hastalıkların nedenleri arasında görülmeye başlandı.19. yüzyılda (1819 yılında) Hyacinthe Laennec’ın stetoskopu bulmuştur. Pasteur kuduz aşısını başarılı bir şekilde denemiştir. 17.,18., ve 19. yüzyılda tıp alanında gelişmeleri açıklar.
Tıbbi Araştırma Etiği 1 Preklinik (Teorik) 100 Doç. Dr. Berrin Okka Araştırma etiği, bilimsel araştırma sürecinde ortaya çıkabilecek değer sorunlarının çözümünde önemlidir. Helsinki Deklerasyonu’nda konuya yer verilmiştir. Tıbbi araştırmalarda uyulması gereken etik ilkeleri ve ilgili ulusal, uluslar arası bildirgeleri öğrenir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü