MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Tıp Tarihi ve Etik 1-1

(Preklinik Entegre)

Temel Tıp Bilimleri - Tıp Tarihi ve Etik (ETIK)

Eğitim Sorumlusu (ADES): Doç. Dr. Berrin Okka Anabilim Dalı Sekreteri: Meva Bekmezci Tel: None e-posta: None

AMAÇ

Tıp Tarihi ve Etik konuları içinde bu kısımda ne anlatılıyor.


ÖĞRENİM HEDEFLERİ

PROGRAM ÇIKTISI KORELASYON MATRİSİ

P 1P 2P 3P 4 P 5P 6P 7P 8 P 9P10P11P12 P13P14P15P16

DERS SAATİ SAYILARI

Teorik Pratik PDÖ Beceri T.AKTS
13 0 0 0 0

EĞİTİM BİRİMLERİ (EDUtoryumlar)

Edutorium Location
Dönem I Amfisi


ÖĞRETİM ÜYELERİ

Doç. Dr. Berrin Okka


DERS OTURUMLARI

Konu Başlığı Süre Anlatım Tipi Sıra No Eğitmen Özet Kazanım
Ahlak, Deontoloji ve Tıbbi Etik Kavramlarının Tanımı 1 Preklinik (Teorik) 1 Doç. Dr. Berrin Okka Ahlak, insandaki manevi değer ve davranışlara verilen bir addır. Deontoloji terimi yükümlülükler bilgisi anlamındadır. Tıp etiği, tıbbi ilişkiler çerçevesinde sağlık profesyonellerinin iyi davranmak adına neleri yapmaları, nelerden kaçınmaları ile ilgilidir. Ahlak, deontoloji, tıp etiği ve biyo-etik kavramlarının tanımlarını öğrenir.
Tıp Etiğinin Felsefi Temelleri 1 Preklinik (Teorik) 2 Doç. Dr. Berrin Okka Filozofların benimsediği eylem kuramları; Utiliteryan/yararcı etik, Kantiyen (ödev) etiği, Erdem etiği ve Komuniteryan etik olarak sınıflandırılmıştır. Tıbbi etik alanında en çok Kant’çı ve Utiliteryan görüşler benimsenmektedir. Tıp etiğinin felsefi temellerini ve farklılıklarını değerlendirir.
Tıp etiği açısından hekim-hasta ilişkisi 2 Preklinik (Teorik) 3 Doç. Dr. Berrin Okka Hekim-hasta ilişkileri: 1. Babacı model 2. Bilgilendirici model 3. Açıklayıcı model 4. Görüşmeci model olarak tanımlanmıştır. Tıp etiği açısından hekim-hasta ilişki modellerini açıklar.
Tıp Etiği İlkeleri 1 Preklinik (Teorik) 4 Doç. Dr. Berrin Okka Tıp etiği ilkeleri tıbbi eylemlerde yol göstericidir. İlk çağlarda Hipokrat zarar vermeme ve yararlılık ilkelerinden söz etmiştir. Tom L. Beauchamp ve James F.Childress, etik ilkeleri belirlemişlerdir. Klinik uygulamalarda tıp etiği ilkelerini öğrenir ve önemini tartışır.
Klinik Uygulamalarda Etik 1 Preklinik (Teorik) 5 Doç. Dr. Berrin Okka Günümüz tıbbında klinik yaklaşım hastalığın kişiden kişiye farklılıklar gösterebileceği ve tedavinin kişiye özgü düzenlenmesi gerektiğidir. Klinik uygulamalarda etik yaklaşımlar sorunları çözmek için öneriler getirmektedir. Klinik uygulamalarda etik sorunlar ve çözüm önerilerini açıklar.
Organ Transplantasyonu ve Etik Sorunlar 1 Preklinik (Teorik) 6 Doç. Dr. Berrin Okka Organ nakli eski çağlardan itibaren tıp mesleği uygulama alanları içerisinde yer almıştır. Organ nakli konusu tıp etiği içinde önemli bir yere sahiptir. Bu alanda etik sorunlar ve ikilemlerle karşılaşılmaktadır. Dünyada ve Türkiye’de konu ile ilgili hukuki düzenlemeler de bulunmaktadır. İnsanda doku ve organ nakli konusunu ve etik boyutlarını öğrenir.
Yaşamın Sonu ile ilgili Etik Konular ve Ötenazi 1 Preklinik (Teorik) 7 Doç. Dr. Berrin Okka Bilim ve teknoloji alanında sağlanan gelişmelerin tıp alanına yansıması ile yaşamı destekleyen tedavi ve /veya araçların sağlanması/esirgenmesi ile ilgili kararlar hekimlerin karşılaştığı sorunlardan birisi olmaktadır. Ötenazi de günümüzde etik olarak tartışılan bir konudur. Yaşamın sonu ile ilgili etik konular ve ötenazi hakkında etik ve hukuki bilince sahip olur.
Hekim-Endüstri İlişkileri 1 Preklinik (Teorik) 8 Doç. Dr. Berrin Okka Sağlıkta ticarileşme ile birlikte hekim-ilaç endüstrisi ilişkileri, sağlıkta reklam, tıbbın otoritesini ticaret için kullanmak vb. sorunlar gündeme gelmiştir. Hekim-endüstri ilişkileri ve bu ilişkilerde uyulması gerekli olan etik ve hukuki sorumluluklarını öğrenir.
Hekim Sorumluluğunun Tanımı 1 Preklinik (Teorik) 9 Doç. Dr. Berrin Okka Tıbbi uygulamalarda sorumluluk kavramı hukuki ve mesleki sorumluluk olarak iki kapsamda ele alınabilir. Sorumluluk Medeni Hukuk, İdare Hukuku, Ceza Hukuku yasalarına dayanır. Hekim sorumluluğu ve tıbbi sorumluluk kavramlarını öğrenir.
Hasta Hakları ve Etik 2 Preklinik (Teorik) 10 Doç. Dr. Berrin Okka İnsan hakları gelişimine ve niteliğine göre üç kuşakta tanımlanmaktadır. 1. Kuşak insan hakları bireyin doğduğu anda elde ettiği yaşama hakkı ve özgür doğma hakkıdır. 2. Kuşak insan hakları eğitim hakkı, sağlıklı yaşama hakkı, çalışma hakkıdır. 3. Kuşak insan hakları çevre hakkı, tüketici hakları ve hasta haklarıdır. Hastanede hasta hakları açısından tıp etiği ilkelerinin uygulanmasında hekimin yanı sıra hastane yönetimini sorumlulukları vardır. Hasta haklarını ve bu konuda hekimin etik ve hukuki sorumluluklarını açıklar.
Hekimlikte Sır Saklama ve Etik 1 Preklinik (Teorik) 11 Doç. Dr. Berrin Okka Sır saklama ilkesi Tıbbi Deontoloji Tüzüğü'nde önemle vurgulanmıştır.Türk Ceza Kanunu 198. Maddesinde de yükümlülük olarak belirtilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü hasta mahremiyeti kavramını “ bireyin kişisel sağlık bilgilerine erişilebilmeyi belirleme hakkı’’ şeklinde tanımlamıştır. Sağlık hizmetlerinde mahremiyet hakkı, bireyin sağlık hizmetlerinden yararlandığı süreçte sağlık durumu, aile yaşamı vb. bilgi ve belgelerin gizliliğini sağlamaktır. Hekimlikte sır saklama ve hasta mahremiyeti kavramlarını tartışır.
Genetik Uygulamaların Etik Boyutu 1 Preklinik (Teorik) 12 Doç. Dr. Berrin Okka 21. yüzyılda yeni gen teknolojileri, kısa sürede insanlığın geleceğini etkileyecek önemli konulardan biri haline gelecektir. Yeni gen teknolojilerinin etik açıdan değerlendirmesini öğrenir.
Klinikte Etik Konsültasyon 1 Preklinik (Teorik) 100 Doç. Dr. Berrin Okka Etik konsültasyon, tanı ve tedavi sırasında ortaya çıkabilen etik sorunların tanımlanması ve analiz edilerek çözüm bulunması için yapılan bir uygulamadır. Klinikte etik konsültasyon ve önemini açıklar.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü