MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Biyofizik 1-3

(Preklinik Entegre)

Temel Tıp Bilimleri - Biyofizik (BYFZ)

Eğitim Sorumlusu (ADES): Prof. Dr. Barkın İlhan Anabilim Dalı Sekreteri: Meva Bekmezci Tel: +90 332 2237122 e-posta: mtf_biyofizik@erbakan.edu.tr

AMAÇ

Psikoloji (“zihnin bilimi”) ile birlikte en temel iki bilim dalından biri olan ve “maddenin bilimi” anlamına gelen fiziğin, tüm biyolojik sistemlerde rastlanan süreçlerin açıklanmasında kullanımını temel alan Biyofizik bilim dalı, modern tıp eğitiminin temel taşlarından birini oluşturmaktadır. Bu ders kurulunda, Tıp Fakültesine yeni başlamış öğrencilerin, mevcut fizik bilgilerinin tıbbi bağlam ve terminoloji ile birleştirilerek güncellenmesi, biyolojik sistemlerde meydana gelen olayları katı ve akışkanların mekaniği, elektrik, manyetizma gibi temel fizik kavramlar üzerinden algılayabilir hale ve dolayısıyla sonraki ders kurullarında anlatılacak olan daha üst düzey Biyofizik konularına hazır hale getirilmeleri amaçlanmaktadır.


ÖĞRENİM HEDEFLERİ

PROGRAM ÇIKTISI KORELASYON MATRİSİ

P 1P 2P 3P 4 P 5P 6P 7P 8 P 9P10P11P12 P13P14P15P16

DERS SAATİ SAYILARI

Teorik Pratik PDÖ Beceri T.AKTS
10 0 0 0 0

EĞİTİM BİRİMLERİ (EDUtoryumlar)

Edutorium Location
Dönem I Amfisi


ÖĞRETİM ÜYELERİ

Prof. Dr. Barkın İlhan


DERS OTURUMLARI

Konu Başlığı Süre Anlatım Tipi Sıra No Eğitmen Özet Kazanım
Bilimsel Yöntem, Biyofizik nedir? Biyofiziğin Önemi, Fizik-Biyoloji İlişkisi 1 Preklinik (Teorik) 1 Prof. Dr. Barkın İlhan Bu ders kapsamında bilimin problemlere nasıl yaklaştığı, biyofizik disiplinine gereksinimin nasıl oluştuğu, tarihçesi gibi giriş konularından bahsedilmektedir. Bilimsel yaklaşımı, Biyofizik biliminin ne ile ilgilendiğini ve temel metodolojisini açıklar.
Ölçme nedir? Birim, uzunluk, büyüklük kavramları, Sistem Kavramı, Temel Taşınım Yasaları 1 Preklinik (Teorik) 2 Prof. Dr. Barkın İlhan Bu ders kapsamında ölçme ve birim sistemlerinden bahsedilmekte, tıp ve biyolojik bilimlerin en temelinde geçerli olan sistem teorisi ve evrensel taşınım yasaları anlatılmaktadır. Ölçmeyi, birimleri, büyüklükleri, temel taşınım yasalarını ve sistem kavramını öğrenir.
Temel Biyomekanik 1 Preklinik (Teorik) 3 Prof. Dr. Barkın İlhan Bu ders kapsamında üniversite öncesi eğitimden gelen temel mekanik ve dinamik kavramları tekrar edilmekte, insan vücudu üzerinde biyomekaniğe giriş yapılarak, denge, stabilite gibi kavramlardan bahsedilmektedir. Biyomekanik ile ilgili temel yasaları ve ilgili kavramları açıklar.
Temel Esneklik, Biyomateryallerin Özellikleri 1 Preklinik (Teorik) 4 Prof. Dr. Barkın İlhan Bu ders kapsamında herhangi bir malzemenin uzayda rijit öteleme ve dönmesinin olmadığı durumlarda şekil değişikliklerinin nasıl gerçekleştiğine ilişkin altta yatan fizik kanunları ve prensipleri anlatılmaktadır. Bu ders malzeme bilimine giriş niteliği taşımanın yanında biyolojik materyallerin davranışının temel düzeyde anlaşılması açısından büyük önem taşımaktadır. Elastik ve plastik davranış özelliklerini ve bu bağlamda biyomalzemelerin özelliklerini değerlendirir.
Akışkanlar I: Hidrostatik, Hidrodinamik; süreklilik ve Bernoulli ilkeleri 2 Preklinik (Teorik) 5 Prof. Dr. Barkın İlhan Bu ders kapsamında özellikle solunum ve dolaşım sisteminde gerçekleşen tüm olayların altındaki durağan koşullara ilişkin prensipler detaylı olarak anlatılmaktadır. Temel hidrostatik kavram ve yasalarını, süreklilik ve Bernoulli ilkelerini öğrenir.
Akışkanlar II: Hidrodinamik; içsürtünmeli akışkanlar, Poiseuille ve Laplace yasaları 2 Preklinik (Teorik) 6 Prof. Dr. Barkın İlhan Bu ders kapsamında özellikle solunum ve dolaşım sisteminde gerçekleşen tüm olayların altındaki hareketli koşullara ilişkin prensipler ve sıvı iç sürtünmesi, akış direnci, laminer ve kaotik akış gibi kavramlar detaylı olarak anlatılmaktadır. Temel hidrodinamik kavram ve yasalarını, iç-sürtünmeli ve iç-sürtünmesiz akışkanlar arası farkları öğrenir.
Elektrik I: Temel Kavramlar, Temel Biyoelektrik Kavramlar 2 Preklinik (Teorik) 7 Prof. Dr. Barkın İlhan Bu ders kapsamında üniversite öncesi temel elektrik prensipleri tekrarlanmakta, biyoelektrisite ve elektrofizyoloji kavramlarına çok temel düzeyde giriş yapılmaktadır. Temel biyoelektrik kanun ve prensiplerini öğrenir.
Elektrik II: Biyolojik Potansiyeller, Einthoven üçgen modeli, Temel Biyomanyetik Kavramlar 2 Preklinik (Teorik) 8 Prof. Dr. Barkın İlhan Bu ders kapsamında biyolojik hacim iletkeni üzerinde akım özellikleri, dipol kavramı gibi elektrofizyolojiye temel oluşturan unsurlar anlatılmaktadır. Ek olarak manyetizma ile ilgili kavramlar da temel düzeyde tekrarlanmaktadır. Biyolojik potansiyeller, Einthoven üçgeni, temel biyomanyetizma kanun ve prensiplerini açıklar.
Biyoelektrik ölçü ve gözlem yöntemleri/araçları 2 Preklinik (Teorik) 9 Prof. Dr. Barkın İlhan Bu ders kapsamında tıpta ve diğer her tür biyomedikal disiplinde karşılaşılabilecek olan yöntemler, altta yatan fizik kanunları, ölçü ve gözlem araçları temel olarak anlatılmaktadır. Tıbbın farklı alanlarında kullanılan ölçü ve gözlem yöntemlerini kavrar.
Moleküler Biyofiziğin Temel Kavramları 2 Preklinik (Teorik) 10 Prof. Dr. Barkın İlhan Bu ders kapsamında biyomoleküler düzeyde kuvvetler, bu kuvvetlerin etkileşimi, modellemesi gibi fizyolojik moleküler süreçlerin anlaşılmasından ilaç tasarımına kadar pek çok konuya temel teşkil eden biyofizik kavramları anlatılmakta/tanıtılmaktadır. Moleküler düzeydeki enerji tiplerini, bağ türlerini ve kuvvetlerini, serbest enerji kavramını öğrenir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü