MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Biyofizik 2-2

(Preklinik Entegre)

Temel Tıp Bilimleri - Biyofizik (BYFZ)

Eğitim Sorumlusu (ADES): Prof. Dr. Barkın İlhan Anabilim Dalı Sekreteri: Meva Bekmezci Tel: +90 332 2237122 e-posta: mtf_biyofizik@erbakan.edu.tr

AMAÇ

Bu ders kurulunda, öğrencilerin Dönem I Biyofizik dersleri ve ilgili diğer derslerde edindikleri temel üzerinden beyin ve duyu sistemlerine ilişkin homeostaz, enformasyon teorisi, hafıza gibi temel kavramların öğretilmesi, bu bağlamda sinir ağlarının işlevsel alt sistemler oluşturacak şekilde entegrasyonu, görme sisteminin optik prensipleri, işitme sisteminin akustik prensipleri ve tüm nörosensöriyel sistemlerin dayandığı teorik kavramların daha üst düzey temel bilim derslerine ve klinikuygulamaya sağlam bir temel teşkil edilecek şekilde aktarılması amaçlanmaktadır.


ÖĞRENİM HEDEFLERİ

PROGRAM ÇIKTISI KORELASYON MATRİSİ

P 1P 2P 3P 4 P 5P 6P 7P 8 P 9P10P11P12 P13P14P15P16

DERS SAATİ SAYILARI

Teorik Pratik PDÖ Beceri T.AKTS
7 0 0 0 0

EĞİTİM BİRİMLERİ (EDUtoryumlar)

Edutorium Location
Dönem II (İsrafil Şimşek) Amfisi


ÖĞRETİM ÜYELERİ

Prof. Dr. Barkın İlhan


DERS OTURUMLARI

Konu Başlığı Süre Anlatım Tipi Sıra No Eğitmen Özet Kazanım
Biyolojik kontrol: Temel kontrol teorisi, homeostazis, pozitif ve negatif geri-besleme kavramları 2 Preklinik (Teorik) 1 Prof. Dr. Barkın İlhan Bu ders kapsamında her tür biyolojik sistemin çalışma prensiplerinin anlaşılmasını kolaylaştıran sistem ve kontrol teorisi kavramları anlatılmaktadır. Kontrol teorisi, pozitif ve negatif geri-besleme, ilmik kazancı kavramlarını temel homeostaz ve biyolojik sistemler bağlamında açıklar.
Enformasyon teorisi: Shannon entropisi, enformasyon miktarı, ortalama enformasyon, biyolojik örnekler 2 Preklinik (Teorik) 2 Prof. Dr. Barkın İlhan Bu ders kapsamında temel Enformasyon Teorisi kavramları anlatılmakta, biyomedikal disiplinlerden örnekler verilmektedir. Shannon entropisi, enformasyon miktarı, ortalama enformasyon, gibi temel enformasyon teorisi kavramlarını biyolojik sistemler bağlamında açıklar.
Nöronal entegrasyon: Mantıksal işlemlerin nöronal karşılıkları, temel hafıza devresi, nöronal örnekler 2 Preklinik (Teorik) 3 Prof. Dr. Barkın İlhan Bu ders kapsamında sinir sisteminde elementer hücreler olan nöronların bir araya gelerek nasıl karmaşık işlevleri olan entegre devreler oluşturdukları ve altta yatan prensipler anlatılmaktadır. Sinir sistemi üzerinde mantıksal işlemlerin nöronal karşılıklarını, temel hafıza devresini öğrenir.
Görme Biyofiziği I: Temel optik kavramlar, görme kusurları 2 Preklinik (Teorik) 4 Prof. Dr. Barkın İlhan Bu ders kapsamında temel optik kavramları, merceklerin ışık kırma özellikleri ve görme kusurları anlatılmaktadır. Görme sistemindeki temel optik kavramları, görme kusurlarını açıklar.
Görme Biyofiziği II: Işığın elektriksel potansiyellere çevrimi (transdüksiyon), renkli görme 2 Preklinik (Teorik) 5 Prof. Dr. Barkın İlhan Bu ders kapsamında retinada yer alan reseptör hücreler, bu hücreler üzerinde gerçekleşen enerji çevrim süreçleri ve renkli görme teorileri anlatılmaktadır. Görme sisteminde ışığın elektriksel potansiyellere çevrimindeki elektro/foto-kimyasal süreçleri ve renkli görmeyi açıklar.
İşitme biyofiziği I: Sesin fiziksel özellikleri, işitme duyarlılık eğrileri 2 Preklinik (Teorik) 6 Prof. Dr. Barkın İlhan Bu ders kapsamında sesin fiziksel özellikleri, basınç dalgaları, akustik, dış ve orta kulak, desibel ve fon kavramları, işitme duyarlık eğrileri gibi konular anlatılmaktadır. Sesin fiziksel özelliklerini, işitme duyusunun işlevselliğine yönelik işitme duyarlılık eğrilerini öğrenir.
İşitme biyofiziği II: Sesin kulakta işlenmesi ve çevrimi 2 Preklinik (Teorik) 7 Prof. Dr. Barkın İlhan Bu ders kapsamında sesin iç kulakta işlenmesi ve çevrimi; iç kulağın yapısı, iyon konsantrasyonları, tüysü hücrelerin elektromekanik çalışma prensipleri anlatılmaktadır. İşitme sisteminde sesin kulakta işlenmesi ve çevrimi süreçlerini öğrenir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü