MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Tıbbi Biyokimya 1-3

(Preklinik Entegre)

Temel Tıp Bilimleri - Tıbbi Biyokimya (BYKM)

Eğitim Sorumlusu (ADES): Öğr. Gör. Dr. Cemile Topcu Anabilim Dalı Sekreteri: Vesile Tel: None e-posta: None

AMAÇ

Biyokimya 1-3


ÖĞRENİM HEDEFLERİ

PROGRAM ÇIKTISI KORELASYON MATRİSİ

P 1P 2P 3P 4 P 5P 6P 7P 8 P 9P10P11P12 P13P14P15P16

DERS SAATİ SAYILARI

Teorik Pratik PDÖ Beceri T.AKTS
7 2 0 0 0

EĞİTİM BİRİMLERİ (EDUtoryumlar)

Edutorium Location
Dönem I Amfisi

Edutorium Location
Preklinik Biyokimya Laboratuvarı


ÖĞRETİM ÜYELERİ

Prof. Dr. Mehmet Gürbilek

Prof. Dr. Sevil Kurban

Dr. Öğr. Üy. İbrahim Kılınç


DERS OTURUMLARI

Konu Başlığı Süre Anlatım Tipi Sıra No Eğitmen Özet Kazanım
Kolorimetri 2 Preklinik (Teorik) 1 Prof. Dr. Mehmet Gürbilek Biyokimyanın temel ölçüm yöntemi olan kolorimetrik ve spektrofotometrik yöntemler hakkında bilgi. Kolorimetri ve spektrofotmetri ile ilgili tanımlar, kolorimetri ve spektrofotmetri yönteminin prensibi ve bölümleri, bazı biyolojik markırların kolorimetrik tayinlerinin incelenmesi Bu dersin sonucunda öğrenciler, kolorimetri ve spektrofotmetri ile ilgili tanımlar, kolorimetri ve spektrofotmetri yönteminin prensibi ve bölümleri, bazı biyolojik markırların kolorimetrik tayinlerini öğrenebilecekler.
Enzimlerin yapısı ve sınıflaması 2 Preklinik (Teorik) 2 Dr. Öğr. Üy. İbrahim Kılınç Enzimler protein, ribozim ve abzim yapıda olabilirler. Sınıflamasında enzim reaksiyonlarına göre ana ve alt sınıflama anlatılır. Enzimlerin yapısı ve sınıflamasını ana enzim gruplarını öğrenirler.
Enzim Kinetiği 2 Preklinik (Teorik) 3 Dr. Öğr. Üy. İbrahim Kılınç Enzim hızının ifadesinde IU ve katal ünite kavramları anlatılır. Enzim kinetiğine etkili pH, ısı, sıvı ortam, enzim miktarı, aktivatörler vb etkileşimi anlatılır. Enzim hızının ifadesinde substrat vmaksimum Km değerleri ve önemi anlatılır. Enzim hızının ölçülmesi ve enzim kinetiğine etki eden faktörleri bilirler. Enzim kinetiğine etki eden en önemli faktör substrat konsantrasyonu olduğunun öğrenilmesidir.
Enzim İnhibisyonu 2 Preklinik (Teorik) 4 Dr. Öğr. Üy. İbrahim Kılınç Enzim inhibisyonunda reversible ve irreversible tipleri ve alt tipleri ile allosterik düzenlenmeler anlatılır Enzim inhibisyon tiplerini ve önemini kavrarlar.
Yağda çözünen vitaminler 2 Preklinik (Teorik) 5 Prof. Dr. Sevil Kurban yağda çözünen vitaminler vücutta depolandıklarından eksiklikleri geç ortaya çıkar. Vitamin A Yapısı: A vitamini, retinoidler olarak adlandırılan bir grup maddedir. A vitamini yetersizliği gece körlüğü ve kseroftalmi yapar; D vitamininin genel adı “Kalsiferoller”dir. D vitamininin başlıca etkisi kan Ca ve P seviyesini artırmaktadır. Kemikleşmede rol alır. D vitamini yetersizliği küçük çocuklarda raşitizme ve erişkinlerde osteomalasiye yol açar; E vitamini kimyasal yapı olarak tokoferollerdir. E vitamini yetersizliğinde nörolojik bozukluklar ve yenidoğanın anemisi görülebilir; K vitamini pıhtılaşma faktörlerinin aktifleşmesinde rol alır. K vitamini yetersizliği, ki bu da erişkinlerde çok enderdir, yenidoğanda kanamalara yol açar. Bu derste A, D, E, K vitaminlerinin yapı ve vücuttaki fonksiyonlarının öğrenilmesi hedeflenmiştir.
Suda çözünen vitaminler 2 Preklinik (Teorik) 6 Prof. Dr. Sevil Kurban Vitaminler, çeşitli biyokimyasal işlevler için küçük miktarlarda varlığı gereken ve genel olarak vücut tarafından sentez edilmediği için diyetle alınması zorunlu olan organik maddelerdir. Suda çözünenler vitaminler C vitamini ve B grubu vitaminleridir. B grubu vitaminleri: 1. Tiamin (B1 vit.) 2. Riboflavin (B2 vit.) 3. Niyasin (Nikotinik asit) 4. Pantotenik asit (B5 vit.) 5. Piridoksin (B6 vit.) 6. Biotin 7. Kobalamin (B12 vit) 8. Folik asit B grubu vitaminlerinin hepsi koenzim olarak rol oynarlar. Suda çözündüklerinden dolayı vücuda alınan ihtiyaçtan fazlası idrar ile atılır ve toksisiteleri görülmez. Aynı sebepten dolayı B12 vitamini dışında vucutta depolanmazlar ve düzenli şekilde alınmaları zorunludur. Diyette bulunmadığı zaman, özgül metabolik bozukluklara neden olabilirler Bu derste suda çözünen vitaminlerin sınıflama, yapı ve vücudumuz için önemli fonksiyonlarının öğrenilmesi hedeflenmiştir.
Koenzimler 2 Preklinik (Teorik) 7 Prof. Dr. Mehmet Gürbilek Koenzimler Koenzimler
Tıbbi Biyokimya Laboratuvar Pratiği 1/2 4 Preklinik (Pratik) 51 Prof. Dr. Mehmet Gürbilek Kolorimetri Kolorimetri
Tıbbi Biyokimya Laboratuvar Pratiği 2/2 4 Preklinik (Pratik) 52 Prof. Dr. Mehmet Gürbilek Enzimle Hidroliz ve Enzim Kinetiği Enzimle Hidroliz ve Enzim Kinetiği

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü